Romania, in dialog cu diaspora romaneasca din Statele Unite

Romania, in dialog cu diaspora romaneasca din Statele Unite

Marile transformari politice si economice care au marcat viata politica romanească din ultimul timp, precum si recentele scandaluri din comunitatile romanesti din Italia, care au stirbit din imaginea Romaniei in strainatate, au determinat guvernul de la Bucuresti sa inceapa o serie de demersuri in afara granitelor tarii pentru a salva din aceasta imagine si poate chiar de a o imbunatati.

Astfel, Ministerul de Externe de la Bucuresti, prin intermediul Departamentului pentru Relatiile cu Romanii de pretutindeni, a realizat ca ar fi util sa inceapa un dialog constructiv si cu diaspora romaneasca din Statele Unite.

Acest dialog s-a cristalizat intr-un moment propice, fiind stiut faptul ca recent, la Washington, a fost numit un nou ambasador in persoana excelentei sale, domnul Adrian Vierita.

De asemenea, nu trebuie omis nici faptul ca Romania va organiza in luna aprilie a acestui an Summitul Nato de la Bucuresti, acesta fiind un alt prilej pentru autoritatile romane de a demonstra, daca mai era nevoie, atasamentul Romaniei fata de valorile democratice, alianta si prietenia care o leaga de poporul american si Alianţa Nord Atlantica.

Ne puteți urmări și pe Google News

Intentia Bucurestiului de a veni in dialog cu diaspora romaneasca din America este laudabila, insa putini sunt aceia care vor intelege motivele reale ale deschiderii acestui dialog.

Asociatia culturala romano-americana “Miorita” si ziarul “Miorita USA” din Sacramento au avut onoarea de a se numara printre cei invitati de catre Ambasada Romaniei de la Washington de a participa in perioada 23-24 Februarie a.c. la conferinta intitulata “Comunitatea romano-americana, pilon al relatiilor romano-americane. Prezent si perspective in colaborarea comunitatii cu autoritatile romane.”

Printre organizatorii acestui eveniment s-au numarat, cum era si firesc, Ministerul de Externe, reprezentat de domnul secretar de stat Mihai Gheorghiu, coordonatorul Departamentului pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni. Dorim inainte de toate de a aduce multumirile noastre celor doua institutii ale guvernului Romaniei pentru invitatia de a ne fi numarat si noi printre comunitatile si asociatiile romano-americaneinvitate la acest dialog.

Conferinta de la Washington s-a vrut sa fie inca de la deschidere un mare success, mai ales prin numarul mare de paricipanti si prin temele de discutie avute pe ordinea de zi. Au participat nu mai putin de 80 de reprezentanti ai asociaţiilor romanesti, al bisericilor evanghelice, profesori universitari, precum si intregul corp diplomatic de pe langa ambasada si consulatele generale si onorifice ale Romaniei din Statele Unite.

Prima parte a dezbaterilor s-a axat pe tema promovarii intereselor si identitatii comunitatii de catre liderii de comunitate, bisericile romanesti, presa de limba romana din SUA, precum si posibilitatea identificarii unor initiative majore de interes comun pentru segmentele de comunitate.

Majoritatea celor care au luat cuvantul au nuantat problemele cu care se confrunta comunitatile si au cerut in demersurile lor sprijinul Ministerului de Externe si al Ambasadei.

Reprezentantul asociatiei “Miorita”, profesorul Marius Petraru, a adus in discutie dorinta romanilor californieni din Sacramento de a infiinta o scoala romaneasca, apoi identificarea modalitatilor legislative romanesti de acordare neconditionata a cetateniei romane persoanelor care au pierdut abuziv acest drept inainte de anul 1989, adoptarea de urgenta a unei legi de acordare a cetateniei romane cetatenilor Republicii Moldova aflati pe teritoriul Statelor Unite, gasirea unor solutii de sprijinire a presei romanesti din California si identificarea unor cai de comunicare si dialog mai strans intre asociatiile si comunitatile romane existente pe continentul Nord American.

Pe langa aceste teme au mai fost dezbatute si probleme legate de introducere votului electronic pentru romanii americani care vor sa participe la alegerile locale si parlamentare din Romania si simplificarea procedurilor de vot existente.

In cea de a doua parte a conferintei au fost aduse in discutie initiativele si modalitatile de sprijinire a implicarii personalitatilor academice americane de origine romana si a asociatiilor studentesti in promovarea identitatii romanesti in SUA.

In acelasi timp, a fost sugerata si implicarea mai mult a personalitatilor cultural romano-americane si intocmirea de proiecte pentru promovarea valorilor romanesti in SUA, precum si posibilitatea de identificare a mecanismelor de sustinere a acestora de catre autoritatile romane.

Conferinta s-a incheiat cu o evaluare succinta a discutiilor care au avut loc si s-a inaintat ideea sustinerii anual la Washington a unor astfel de intruniri dintre Ministerul de Externe, Ambasada Romaniei si comunitatile romanesti cu scopul imbunatatirii dialogului cu diaspora si gasirea solutiilor celor mai adecvate pentru rezolvarea tuturor problemelor care tin de dezvoltarea si emanciparea acestora.

Concludem ca aceasta conferinta a avut un real success, cu toate ca nu au fost abordate toate problemele stringente ale diasporei romane. Deschiderea pe care statul roman a avut-o fata de romanii din afara granitelor tarii ne bucura foarte mult si ne intareste convingerea ca numai prin dialog, proiecte comune si legi viabile vom reusi sa ne pastram nestirbita identitatea si mandria nationala si sa putem spune cu bucurie ca suntem romani.

Articol preluat din ziarul Miorita USA Autor, Marius Petraru