În 80 de sate din „secuime” ard focuri de veghe, ca semn al dorinţei populației de etnie maghiară de a primi autonomie teritorială. Zoltan Gazda, organizatorul manifestării, a declarant pentru agenția maghiară de știri MTI că s-au colectat semnături pentru sprijinirea acestei inițiative!

Lângă fiecare dintre cele 80 de focuri de veghe organizatorii au citit petiţia prin care solicită autonomia Ţinutului Secuiesc. Potrivit documentului, Uniunea Europeană trebuie să revizuiască interpretarea rigidă şi învechită a dreptului la autodeterminare, care spune că acesta i se cuvine doar poporului unui stat.

„Este incredibil şi inacceptabil faptul că, în secolul 21, atât Spaniei, cât şi României i se răspunde cu închisoarea la aspiraţiile legitime ale comunităţilor naţionale care formează o majoritate în regiunea în care trăiesc. Atât liderii catalani, cât şi cei doi tineri condamnaţi cu acuzaţia de terorism sunt victimele unor procese înscenate. În calitate de adepţi totali al democraţiei, respingem revenirea metodei dictatoriale şi protestăm hotărât împotriva unor asemenea cazuri, ca în Uniunea Europeană, oameni nevinovaţi să fie condamnaţi în cadrul unor procese politice, de către teroarea de stat”, se arată în documentul transmis MTI.

Strânși în jurul focului, secuii au pus țara la cale, scrie hirado.hu. Astfel, ei anunță că doresc să preia rezolvarea unei părţi semnificative a problemelor de interes public. Toate astea se vor realiza printr-un organism de conducere care va avea rolul de moderator între statul român şi comunitatea de secui și care va dispune de prerogativele de autoadministrare.