Evenimentul Zilei > Actualitate > România este un stat destructurat. Cu toate acestea, judecătorii se întorc la lucru
România este un stat destructurat. Cu toate acestea, judecătorii se întorc la lucru

România este un stat destructurat. Cu toate acestea, judecătorii se întorc la lucru

Parlamentul mai are un dușman uriaș în scandalul tăierii pensiilor de serviciu: judecătorii de la Curtea de Apel Cluj. Magistrații susțin că se vor apăra singuri și vor acționat ca intervenienți în procesul de la Curtea Constituțională a României care va tranșa acest scandal.

Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj susțin că România este un stat destructurat, unde nu se mai respectă prevederile Constituției, de autoritățile de la cel mai înalt nivel.

Magistrații susțin că independența justiției este grav afectată, prin faptul că pensiile de serviciu au fost anulate de Parlament, dar cu toate astea, din respect pentru cetățean vor relua activitatea de judecată.

”Judecătorii Curţii de Apel Cluj condamnă atitudinea neloială, arogantă şi lipsită de profesionalism cu care puterea legislativă a tratat statutul magistratului în România, dovedind că nu înţelege rolul justiţiei într-un stat de drept, care îşi respectă cetaţenii şi le garantează drepturile, un stat destructurat, în momentul în care Constituţia nu mai este respectată, la cel mai înalt nivel. În data de 28 ianuarie 2020, Camera Deputaţilor din Parlamentul României a adoptat legea privind eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor, tratând cu nepermisă indiferenţă semnalele ferme transmise din interiorul sistemului judiciar şi, implicit, efectele pe termen lung ale unor astfel de exprimări legislative”.

Anularea pensiilor speciale pentru judecători și grefieri a fost făcută de politicieni, doar pentru atragerea capitalului politic, instituția cea mai umilită fiind însăși Justiția, fiind folosit în acest război un întreg arsenal de luptă, cele mai frecvente fiind manipulările dar și antagonizarea societatea românești cu magistrații, prin arătarea sistematică a nivelului de salarizare foarte mare și a pensiilor de serviciu, care sunt mai mai mari ca și veniturile acestora.

”Timp de patru săptămâni, între 23 decembrie 2019 şi 13 ianuarie 2020, iar apoi între 22 ianuarie şi 28 ianuarie 2020, judecătorii Curţii de Apel Cluj au adoptat forma extremă de protest, aceea a suspendării activităţii de judecată, până în momentul votului in Parlament, dorind prin aceasta să atragă în mod serios atenţia factorilor decidenti cu privire la consecinţele unor astfel de modificări legislative. Acţionând într-o manieră exemplară, caracterizată prin unitate şi asumarea responsabilităţii, judecătorii Curţii de Apel Cluj, asemenea celorlalţi judecători din ţară, au înţeles că o astfel de măsură legislativă este în măsură să afecteze substanţial independenţa celui chemat să facă justiţie, iar prin aceasta, independenţa sistemului judiciar românesc. Dreptul la pensia de serviciu este o componentă a statutului judecătorului, confirmat fiind prin jurisprudenţa obligatorie a Curţii Constituţionale şi recunoscut ca atare de statele europene, în favoarea propriilor magistraţi”.

Cu toate astea, mai spun magistrații clujeni s-a decissă reia activitatea de judecată. ”Un stat puternic nu poate exista fără o justiţie puternică. Numai înţelegerea şi acceptarea acestui adevăr elementar ar putea conduce la decizii înţelepte, prin care orice putere, legislativă sau executivă, ar căuta ea însăşi pârghiile necesare consolidării sistemul judiciar, i-ar proteja imaginea şi independenţa, în toate componentele sale. Judecătorii Curţii de Apel Cluj sunt solidari cu toate formele de protest adoptate la nivelul celorlalte instanţe, urmând a-şi reconsidera poziţia, dacă va fi necesar, exprimându-şi îngrijorarea şi dezamăgirea pentru maniera în care sunt expuşi, în ultimii ani, unor atacuri de imagine fără precedent. Susţinând demersul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, acela de sesizare a Curţii Constituţionale pentru un control de constituţionalitate a legii înainte de promulgare, Curtea de Apel Cluj va uza de un instrument juridic legal, printr-o intervenţie in proces de tipul amicus curiae, în cadrul căreia îşi va prezenta opinia juridică, detaliind aplicabilitatea standardelor juridice naționale și internaționale în problema dreptului la pensia de serviciu a magistratului în România”, mai susțin magistrații.