Mugur Isărescu a vorbit vineri atât despre înghețarea salariilor, dar și despre majorarea impozitării.

“Aceasta e o variantă. Cifrele sunt clare, nu trebuie să te chinui prea mult. Pot fi și alte soluții. Majorarea impozitării afundă într-o politică prociclică. Eu înclin spre o astfel de soluție. Dar nu se iese ușor, nici pe partea cealaltă nu ieși ușor cu societatea dacă mentii niște promisiuni și nu le pui în practică. Suntem în an electoral, asta înseamnă politică prociclică și dificultatea de a ieși din ea”, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu, potrivit B1.

Cifrele sunt alarmante

De curând, Lucian Croitoru, consilier al lui Mugur Isărescu a recomandat înghețarea salariilor pentru cel puțin doi ani. În opinia sa, recesiunea pândește România, iar cifrele vorbesc de la sine.

“Ceea ce îngrijorează este faptul că unii parametri ai structurii cheltuielilor sunt într-o poziţie mai precară comparativ cu anul 2008, ceea ce va face mai dificilă administrarea recesiunii. Astfel, ponderea cheltuielilor cu salariile ajustate pentru cheltuielile sociale imputabile era în 2008 de 35,1% din sarcina fiscală, iar în 2018 era de 38,9% din sarcina fiscală.

Similar, ponderea cheltuielilor sociale în sarcina fiscală era în 2008 de 36,9%, iar în 2018 de 41,5 %. În consecinţă, ponderea celor două tipuri de cheltuieli luate împreună au crescut de la 72% din sarcina fiscală în 2008 la 85,8% din sarcina fiscală în 2009, anul recesiunii severe”, a declarat Croitoru.