România dorește să organizeze Campionatul European din 2028 și Mondialul din 2030. Guvernul a făcut primele demersuri

România dorește să organizeze Campionatul European din 2028 și Mondialul din 2030. Guvernul a făcut primele demersuri

Guvernul a validat, miercuri, un Memorandum de Înțelegere pentru a se putea crea cadrul legal depunerii candidaturii comune din partea Serbiei, României, Bulgariei şi Greciei pentru organizarea Campionatului European din 2028 și a Campionatului Mondial din 2030.

@page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent }

Miniștrii Tineretului și Sportului din cele patru state au discutat în februarie despre modalitatea de colaborare pentru ca să fie depusă candidatura. „Acest memorandum creează baza legală pentru a facilita colaborarea dintre cele patru state”, a spus Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Organizarea unui turneu final în mai multe state nu asigură calificarea directă a „țărilor gazdă”, indiferent că este vorba de un european sau un mondial. Chiar dacă solicitarea comună va fi validată de către FIFA, Serbia. România, Bulgaria și Grecia vor trebui să treacă prin emoțiile calificărilor, la fel cum se întâmplă cu organizatoarele Campionatului European din 2020, printre care se numără și țara noastră.

Ne puteți urmări și pe Google News

Naționala României nu a mai participat la un campionat mondial din anul 1998, când tricolorii în frunte cu Gheorghe Hagi au fost eliminați în Franța, în faza optimilor. Croația a învins reprezentativa țării noastre cu 1-0, printr-un gol marcat din penalty de Davor Suker în prelungirile primei reprize. Cea mai mare performanță a fost reușită de „Generația de Aur” în 1994. La mondialul din SUA tricolorii s-au oprit în sferturile competiției, unde au fost eliminați dramatic de către Suedia după executarea loviturilor de departajare.