România depășește Ungaria. Suntem pe LOCUL TREI în preferințele investitorilor

România depășește Ungaria. Suntem pe LOCUL TREI în preferințele investitorilor

România a depăşit Ungaria în clasamentul celor mai atractive ţări pentru investiţii străine în Europa Centrală şi de Est (CEE) în 2014, situându-se pe locul al treilea în regiune, după Polonia şi Cehia, conform raportului European Attractiveness Survey.

Cu toate acestea, primele două clasate se află pe o tendinţă descrescătoare în 2014 faţă de 2013, în timp ce atractivitatea României a crescut cu 2 puncte procentuale. Dacă se păstrează această tendinţă, România ar putea depăşi Cehia în anul 2015, devenind a doua ţară ca atractivitate pentru investitorii străini în CEE.

Europa de Est, marele perdant al crizei

Europa de Est, care a atras investiţii substanţiale în anii 2000, a fost marele perdant în urma crizei, cu o scădere de 12% a numărului de proiecte de investiţii, în timp ce Europa de Vest a înregistrat o creştere de 19%, arată raportul anual EY - European Attractiveness Survey care compară situaţia din 2009-2013 cu cea din 2004-2008.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dintre cele mai importante pieţe, Germania a fost desemnată câştigătoare, cu un număr de proiecte de investiţii atrase mai mult decât dublu comparativ cu anul trecut.

Marea Britanie a înregistrat o creştere mai modestă a numărului de proiecte de investiţii, de 12%, în timp ce Franţa a stagnat.

Primii cinci „perdanţi” au fost din rândul pieţelor Est-Europene, ţări precum România, Ungaria şi Bulgaria, unde toate investiţiile s-au redus la jumătate în această perioadă, precizează EY.

Potrivit sursei citate, sfârşitul recesiunii în Europa a schimbat perspectiva investitorilor internaţionali, intervievaţi în martie 2014, cu privire la intenţiile lor de a face investiţii în Europa în viitor.

Conform sondajului din 2013, doar 39% dintre investitori au declarat că Europa ar fi o destinaţie mai atractivă pentru investiţii în următorii trei ani, în timp ce 23% au declarat că situaţia se va înrăutăţi. Conform sondajului din 2014, 54% au declarat că investiţiile vor creşte, iar un procent de doar 12% au declarat că acestea vor scădea. Investitorii din Asia au fost chiar mai optimişti, 60% spunând că sunt încrezători în viitor.

IT&C, sectorul sănătăţii & biotehnologia şi energia sunt evidenţiate de către investitori ca sectoare cheie care vor susţine creşterea economică europeană în următorul deceniu.