Aderarea României la Uniunea Europeană a transformat țara noastră întrun punct de atracție pentru universitățile străine. Doar așa se explică „aglomerarea” de târguri educaționale, unde viitorii studenți sunt ademeniți cu oportunități precum burse consistente, admiteri „la minut” și specializări inedite.

Tocmai pentru a se asigura că liceenii români au toate șansele să le devină studenți, mai multe universități din Danemarca vor organiza, pe 9 aprilie, la ora 13.00, sesiuni de admitere ce vor include testări de engleză. Participanții acestor examene organizate simultan în Iași, Cluj și București, vor fi răsplătiți cu un certificat lingvistic, esențial pentru admiterea în străinătate. În spatele generozității danezilor stau finanțările de la stat, explică Olga Cojocaru, coodonator de programe al Centrului Internațional de Educație (IEC).

Nefericirea danezilor, norocul românilor

„Pentru fiecare student internațional, universitățile din țările nordice primesc fonduri de la stat, pentru a suplimenta piața muncii, care la ei duce lipsă de oameni din cauza natalității scăzute”, explică specialistul, care spune că doar pentru studenții din UE taxele sunt zero. În ciuda antipatiei româno- britanice, sute de instituții de învățământ din Marea Britanie își trimit, anual, reprezentanții să facă turul marilor orașe de la noi.

În încercarea de a ține piept competiției de peste hotare, Universitatea din București organizează între 10 și 11 aprilie Târgul Educației. Evenimentul va încerca să-i convingă pe tineri că merită să studieze la una dintre facultățile UB.

Business după metoda austriacă

Și școlile de afaceri roiesc în jurul tinerilor români cu stofă de antreprenori. University of Economics and Business (WU) din Viena, spre exemplu, cea mai mare universitate de profil din Europa, lansează burse de studiu de până la 50% din totalul de 35.000 de euro, pentru cei care se înscriu în perioada aprilie – iunie la programul part-time de Executive MBA din București. Oferta se adresează însă doar managerilor cu o experiență de minim cinci ani în domeniu și realizări profesionale relevante, iar cursurile se vor desfășura în Capitală.