Potrivit celor mai recente estimări ale Comisiei Europene, România a înregistra în 2018 o creștere economică de 4,5%, în timp ce în 2019, ar urma o creștere de 3,9%.

Pe de altă parte, Comisia Europeană arată că incertitudinile privind politicile guvernamentale ale României ar putea afecta creșterea economică, potrivit raportului citat de Agerpres.ro.

Mai în amănunt, CE atrage atenția că înăsprirea graduală a politicii monetare, ca răspuns la presiunile inflaționiste, dar și adâncirea deficitului bugetar, ar putea atenua perspectiva pentru investițiile private.

Totodată, estimările CE arată că investiţiile per ansamblu ar putea fi afectate dacă Executivul va reduce şi mai mult investiţiile publice, pentru a-şi îndeplini ţintele de deficit.

În 2017, PIB-ul României a crescut cu 6,9% un record post-criză, pe fondul relaxării fiscale, inclusiv reducerea impozitelor indirecte și creșterea salariilor în sistemul bugetar. Anul acesta, creșterea economică ar urma să-și reducă viteza, situându-se la 4,5%.

Pe de altă parte, anul trecut România a înregistrat un deficit bugetar de 2,9% din PIB, în declin față de 2016. C toate acestea, temerea este că în 2018, deficitul bugetar ar urma să ajungă la 3,4% din PIB, pentru ca în 2019 să se adâncească la 3,8% din PIB.