Evenimentul Zilei > Sport > România aproape de organizarea EURO U21 din 2023. Când se dă verdictul
România aproape de organizarea EURO U21 din 2023. Când se dă verdictul

România aproape de organizarea EURO U21 din 2023. Când se dă verdictul

Federația Română de Fotbal (FRF) a anunțat că UEFA a aprobat dosarul de candidatură al României pentru organizarea EURO U21 din 2023.

Astfel, România a intrat pe lista scurtă pentru organizarea campionatului european de fotbal Under 21 din 2023 iar decizia finală privind gazda turneului va fi anunțată în luna decembrie.

„UEFA a anunțat Federația Română de Fotbal că a aprobat dosarul de candidatură depus pentru EURO U21 din 2023, turneul final unde se vor stabili și cele patru reprezentante europene la Jocurile Olimpice din 2024, de la Paris. Jucătorii ce vor fi eligibili pentru această ediție sunt cei născuți începând cu 1 ianuarie 2000”, a transmis FRF.

Dacă România va obține organizarea EURO U21, cele 31 de partide vor fi găzduite pe 8 stadioane din patru orașe, și anume București, Giurgiu, Ploiești și Cluj-Napoca, a mai anunțat FRF.O decizie finală privind gazda turneului final din 2023 va fi anunțată în luna decembrie.

Ediția din 2023 a EURO U21 va fi cea cu numărul 24. Până în prezent, cele mai multe titluri continentale la această categorie de vârstă le au Italia și Spania, câte 5, fiind urmate de Anglia, Rusia, Olanda și Germania, fiecare cu câte două.

„România a bifat până acum două participări, în 1998 și în 2019, iar pentru ediția din 2021 tricolorii U21 pregătiți de Adrian Mutu sunt la trei meciuri distanță de o nouă calificare”, anunță FRF.

Cea mai mare performanță a naționalei de tineret a fost înregistrată în 2019, când sub conducerea selecționerului Mirel Radoi a obținut calificarea la Campionatul European de Tineret din 2019, câștigând grupa preliminară din care a făcut parte după victorii în fața Portugaliei, Țara Galiilor cât și Elveția.

România, a făcut parte din Grupa Morții cu Anglia, Franța și Croația, având cea mai mica șansă de a se califica în semifinale. Romania a început cu o victorie în fața Croației (4-1), în al doilea meci a reușit surpriza turneului eliminând Anglia din turneu cu un rezultat de 4-2, cu 2 goluri în prelungiri ale lui Florinel Coman, calificându-se în semifinale pentru prima data în istoria sa după un rezultat de egalitate în fata Franței (0-0). În semifinale a dat piept Germaniei când, după 2-1 la pauza cu fosta campioană europeană, a fost învinsă cu 4-2

Au trecut 21 de ani de când România nu a mai găzduit Euro U21

România a mai organizat în anul 1998 Europeanul de tineret U21. Meciurile din cadrul turneului s-au disputat pe stadioanele Steaua, Naţional-Lia Manoliu respectiv Cotroceni din Bucureşti.

România a devenit o destinație atractivă pentru UEFA, recent România a fost numită gazda Europeanului U19 din 2021.