Conform Agerpes, cei doi înalţi demnitari au vorbit la telefon. „Ministrul Bogdan Aurescu a accentuat caracterul foarte sensibil al situaţiei create, inclusiv ca urmare a faptului că informaţiile nu au fost disponibile cu suficient timp în prealabil, şi a solicitat sprijinul omologului său pentru crearea de urgenţă de către autorităţile ungare a unui coridor umanitar care să permită tranzitul continuu prin Ungaria spre România al tuturor cetăţenilor români aflaţi în prezent la frontiera dintre Austria şi Ungaria”, se arată în comunicatul MAE.

Szijjarto a confirmat că Ungaria va sprijini, ca măsură de excepţie, aplicată o singură dată, repatrierea cetăţenilor români în cel mai scurt timp posibil. Mai departe, detaliile privind intrarea pe teritoriul Ungariei şi tranzitarea acestuia până la graniţa cu România vor fi stabilite şi implementate de autorităţile de resort ale ministerelor de Interne din cele două ţări.

Demersul lui Aurescu vine după ce Ungaria închis graniţele pentru traficul de persoane, decizie aplicabilă începând cu data de 17 martie, ora 00:00. Efectul? În absenţa unei notificări prealabile oficiale, s-au ajuns la crearea unor blocaje la frontiera dintre Austria şi Ungaria, pe sensul de intrare pe teritoriul ungar.

În sprijinul solicitării sale, Aurescu a semnalat situaţia umanitară creată prin prezenţa unui număr considerabil de familii cu copii şi persoane în vârstă (în total peste 3.500 de persoane până la acest moment) şi a solicitat adoptarea de urgenţă de către autorităţile ungare a unor măsuri care să permită reluarea tranzitului acestora pe teritoriul ungar.

Pentru o mai bună desfăşurare, şi secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Iulia Matei, a avut o întrevedere, la sediul Ministerul Afacerilor Externe, cu ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Botond Zakonyi. Partea română a semnalat liniile directoare adoptate de Comisia Europeană la 16 martie 2020 cu privire la managementul frontierelor în vederea protecţiei sănătăţii şi asigurării disponibilităţii bunurilor şi a serviciilor esenţiale în interiorul Uniunii Europene, care fac referire la obligaţia statelor membre de a facilita tranzitul cetăţenilor şi a rezidenţilor UE care revin în statul de reşedinţă.

De asemenea, Aurescu a ţinut legătură şi cu omologul său austriac, Alexander Schallenberg.