Evenimentul Zilei > Sport > Romania, 3,3% sanse sa castige Euro 2008
Romania, 3,3% sanse sa castige Euro 2008

Romania, 3,3% sanse sa castige Euro 2008

In viziunea unui matematician elvetian, echipa nationala a Italiei va triumfa la Campionatul European de fotbal din vara.

Pana la startul Campionatului European de fotbal din Austria si Elvetia mai sunt cinci luni, dar pronosticurile au inceput deja sa apara. Pasionat de sport, de fotbal in special, matematicianul elvetian Roger Kaufmann a pus la punct un program computerizat – Dynamische Sport Analyse (DSA), cu ajutorul caruia, spune el, poate calcula sansele pe care le are o echipa participanta la o competitie.

Potrivit socotelilor facute de Kaufmann, echipa nationala a Romaniei are sanse de 3,3 la suta sa-si adjudece in aceasta vara titlul european. La intrebarea „Cine va castiga Euro 2008?”, raspunsul dat de matematicianul elvetian este Italia, detinatoarea titlului mondial si una dintre adversarele tricolorilor in Grupa C. Conform programul DSA, „squadra azzurra” va juca finala cu Germania.

Acasa, dupa faza grupelor

In ceea ce priveste sansele tricolorilor de a castiga „grupa mortii”, acestea sunt de doar 15,4 la suta. Jucatorii tricolori, care vor avea ca adversare in prima faza a competitiei Italia, Franta si Olanda, au cel mai mic procentaj in ceea ce priveste posibilitatea de a accede in sferturile de finala ale turneului din Austria si Elvetia: 37,4 la suta. Potrivit lui Kaufmann, din Grupa C vor merge mai departe Italia si Franta.

Dynamische Sport Analyse este un program sofisticat, care are la baza metode de calcul utilizate in domeniul financiar si al asigurarilor. Pentru stabilirea sanselor fiecarei echipe la Euro 2008, Roger Kaufmann a luat in considerare locurile ocupate de echipele nationale in clasamentul mondial, rezultatele si golurile marcate in perioada iunie 2000 – noiembrie 2006.

Roger Kaufmann este constient insa ca sistemul sau privind pronosticurile nu este infailibil. „Orice se poate intampla din fazele eliminatorii. Este de ajuns ca o echipa sa prinda o zi proasta si putem avea o surpriza. Pana la urma, fotbalul este un sport, nu matematica”, a declarat elvetianul pentru publicatia „Die Welt”.

Kaufmann a precizat ca socotelile lui privind sansele echipelor la Euro 2008 se vor modifica pe parcursul competitiei, in functie de rezultatele inregistrate.

Kaufmann are antecedente

In varsta de 33 de ani, Roger Kaufmann a absolvit Institutul Federal de Tehnologie din Zürich. In prezent este manager de risc la AXA, o companie ce activeaza in domeniul protectiei financiare. Aceeasi pozitie a ocupat-o timp de trei ani la Swiss Life.

Inainte de inceperea preliminariilor pentru Cupa Mondiala din 2006, programul pus la punct de Kaufmann a dat Elvetiei sanse de 83 la suta sa se califice la turneul final din Germania. Fotbalistii din „tara cantoanelor” au ocupat locul doi in Grupa 4, dupa Franta, si au castigat barajul cu Turcia, asigurandu-si prezenta la Mondialul german.

Mai mult, pe baza aceluiasi program, elvetianul a ghicit intr-o proportie covarsitoare numele echipelor care s-au calificat la turneul final Euro 2008.

VARIANTA

Germania, favorita caselor de pariuri

Majoritatea caselor de pariuri au afisat deja cotele la castigarea titlului european pentru turneul final din Austria si Elvetia. Intr-o buna masura, procentele calculate de Kaufmann coincid cu parerea bookmakerilor, dar exista si diferente.

Astfel, marea favorita la titlu la casele de pariuri este Germania, urmata de Spania, in timp ce Italia are sansa a treia. In privinta Romaniei, opiniile converg, Gamebookers oferind o cota de 29 la 1 pentru cine pariaza ca tricolorii vor castiga titlul, iar Bwin de 34 la 1, ceea ce se apropie de previziunea lui Kaufmann (3,3 la suta).

Publicat in categoriile: Sport
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News