Români vs. occidentali în bucătărie. Noi facem ciorbă de salată, ei, supă-cremă
- Georgeta Petrovici
- 4 aprilie 2020, 23:17
În grădini și solarii salata a crescut deja sufficient ca să poată fi adusă pe masa. Gospodinele din câteva regiuni ale țării o duc direct în oală, preparând una din cele mai gustoase ciorbe din gastronomia românească autentică.
Ciorba de salată se regăseşte în Bucovina, în Transilvania și Banat, dar şi într-o mică parte din Muntenia. ”O compoziţie verde, de primăvară, în care iarna îşi păstrează insinuant aroma de afumătură”, spune Emanuel Ciocu de la Cevabun.ro.
Dacă ciorbele de lobodă sau urzici sunt simple fierturi, ciorba de salată e o alcătuire rară de verdeaţă, smântână fermentată, ouă prăjite şi afumătură de porc rumenită în tigaie. Ocazional, totul e condimentat cu leuștean, pentu un gust de-a dreptul ”exotic”.
Ciorbă de salată
Ingrediente: 2-3 căpățâni de salată verde, 8 – 10 fire de ceapă, 5 fire de usturoi, verzi ambele, 1 lingură cu vârf de făină, 1 linguriță de boia (paprika), 2 linguri ulei, 1,5 l lapte (sau zer proaspăt), 250 g smântână grasă (sau 500 ml iaurt, sana sau kefir gras), 2 gălbenușuri, 1 legătură mărar, 50 g slănină afumată, sare, piper, zeamă de lămâie.
Preparare: Salata se spală bine. Se pun frunzele într-o oală încăpătoare, cu jumătate de litru apă, se adaugă sare și se pune oală pe foc. Frunzele vor scădea repede, se apăsa în lichidul care clocotește și se fierb 5 minute, după care se strecoară și se clătesc cu apă rece.
Într-o oală se pune pe foc slănina afumată tăiată mărut, iar când s-a rumenit se scoate, se șterge oala cu un șervet de bucătărie absorbant, se adaugă cele 2 linguri de ulei și ceapa verde tăiată rondele, cu un pic de sare, și se călește câteva minute. Apoi se adaugă boiaua și făina, amestecând. Urmează laptele.
În oală se adaugă apoi salata verde fiartă, bine scursă și tocată în bucățele mici și slăninuță rumenită. Când dă în clocot, se reduce focul și se mai lasă să fiarbă timp de 10 minute. Separat, se toacă mărunt mărarul și usturoiul și se pun într-un castron, amestecând cu smântâna și cele 2 gălbenușuri.
Unul – două polonice din zeama ciorbei se toarnă deasupra amestecului, se omogenizează, apoi se varsă în oala cu ciorbă. Opțional ciorba se poate acri, după gust, cu zeamă de lămâie și tot opțional i se poate adăuga o omletă din 3 – 4 ouă, prăjită pe ambele părți și tăiată bucăți.
Varianta ooccidentală: supa cremă de salată
Francezii fac și ei ”soupe de salade”, o supă cremă, deseori servită cu brânzeturi. La fel, englezii prepară salata sub formă de cremă, ”salad soup”, dar ei o servesc cu cârnați prăjiți.
Rețeta este simplă. La o căpățână mare de salată se adaugă 300 ml supă (de pui), și 150g smântână. Se pune supa la fiert, iar când clocotește se adaugă frunzele de salată și se lasă să se pătrundă 2 minute. Ulterior se adaugă smântâna, sare și piper după gust, și se mixează cu blenderul. Francezii o servesc cu pâine prăjită în ulei de măsline, peste care pun brânză albă moale.
Britanicii îi alătură cârnați prăjiți, sau fierb salata în lapte, peste care adaugă zahăr și oțet.
Sursa foto: Hunedoara Liberă