Evenimentul Zilei > International > Ce se va întâmpla cu ROMÂNII din Marea Britanie, în contextul BREXIT? Oficial britanic, MESAJ pentru aceștia: „Garanția pentru DREPTURI este REALĂ!”
Ce se va întâmpla cu ROMÂNII din Marea Britanie, în contextul BREXIT? Oficial britanic, MESAJ pentru aceștia: „Garanția pentru DREPTURI este REALĂ!”

Ce se va întâmpla cu ROMÂNII din Marea Britanie, în contextul BREXIT? Oficial britanic, MESAJ pentru aceștia: „Garanția pentru DREPTURI este REALĂ!”

Suella Fernandes, ministru în cadrul Departamentului pentru ieșirea UK din Uniunea Europeană a declarat, luni seară, la Institutul Cultural Român (ICR) din Londra, că garanţia pentru drepturile românilor, care au ajutat Marea Britanie „să devină societatea incluzivă şi diversă care este astăzi” este una reală.

Fernandes a participat la prima întâlnire cu diaspora românească din Marea Britanie pe tema „Provocări şi oportunităţi după Brexit”.

În cadrul discursului, Oficialul britanic a evidențiat faptul că „Marea Britanie şi România sunt parteneri apropiaţi şi prieteni buni”.

„În timp ce ne pregătim să părăsim Uniunea Europeană, vrem să menţinem legăturile strânse create timp de decenii. (…) Ştiu că mulţi dintre dumneavoastră, prietenii şi familiile dumneavoastră vor să ştie ce înseamnă faptul că Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană pentru viitorul dumneavoastră în această ţară”, a punctat Suella Fernandes.

„Vrem ca toţi cetăţenii care şi-au construit o viaţă în Marea Britanie să rămână aici, vă apreciem valoarea şi vă mulţumim pentru contribuţia pe care aţi adus-o în ţara mea- aceste cuvinte sunt spuse cu sinceritate şi înseamnă mult. Salvaţi vieţi, predaţi copiilor, aţi ajutat la construcţia de poduri şi locuinţe şi aţi ajutat Marea Britanie să devină societatea incluzivă şi diversă care este astăzi. Ca fiică de emigranţi în Marea Britanie, apreciez diversitatea şi spiritul primitor pentru care este cunoscută Marea Britanie. Sunteţi o parte importantă a comunităţii noastre. Vrem să ne asigurăm că toţi ce sunt aici vor continua să se simtă bine-veniţi şi că veţi putea să vă trăiţi vieţile ca şi înainte, în această ţară pe care aţi ales-o să vă fie casă. Garanţia pentru drepturile dumneavoastră este una reală. Ne-am angajat să încorporăm acordul ce priveşte acest aspect în legea internă britanică. Asta înseamnă că instanţele britanice pot face apel la aceste acorduri, iar drepturile dumneavoastră sunt protejate de lege”, a mai spus ministrul.

Suella Fernandes a vorbit şi despre relaţia România – Marea Britanie şi viitorul acesteia.

„În centrul unei relaţii puternice stau relaţiile personale care au dus la dezvoltarea naţiunilor noastre. Românii aduc o contribuţie valoroasă la dezvoltarea şi bunăstarea Regatului Unit, prin munca lor asiduă, spiritul antreprenorial şi creativitatea lor. Sunt multe mii dintre dumneavoastră care lucrează în firme britanice, în agricultură, în domeniul Sănătăţii, care studiază în universităţile noastre, oameni precum Alina Cojocaru şi Angela Gheorghiu, în Cultură, George Iacobescu şi Nicolae Raţiu în finanţe, afaceri şi filantropie. Valorile comune ne unesc. Deşi părăsim Uniunea Europeană, nu părăsim Europa”, a încheiat Suella Fernandes.