Evenimentul Zilei > Social > CÂŢI ROMÂNI AU IEŞIT la protestele #rezist din Bucureşti. FORMULĂ DE CALCUL de ultimă oră. Acesta să fie ADEVĂRUL?
CÂŢI ROMÂNI AU IEŞIT la protestele #rezist din Bucureşti. FORMULĂ DE CALCUL de ultimă oră. Acesta să fie ADEVĂRUL?

CÂŢI ROMÂNI AU IEŞIT la protestele #rezist din Bucureşti. FORMULĂ DE CALCUL de ultimă oră. Acesta să fie ADEVĂRUL?

Protestele #rezist au animat o parte a societăţii româneşti, zeci de mii de conaţionali fiind prezenţi pe străzile marilor oraşe pentru a-şi exprima nemulţumirea cu privire la guvernarea PSD şi la iniţiativele acesteia de schimbare a Legilor Justiţiei. Câţi români au ieşi de fapt la proteste? Câţi au ieşit numai în Bucureşti, unde au fost cei mai mulţi?

Preotul Chris Terhes, preşedintele Romanian Community Coalition (n.r. Coaliţia românilor pentru combaterea corupţiei) şi al Asociaţiei Românilor Greco-Catolici din SUA a încercat să găsească o formulă de calcul menită să lămurească dezbaterile cu privire la cifra reală a protestatarilor care au ieşit sâmbătă pe străzile oraşelor din România. Astfel, cel care are şi studii de Jurnalism a scris pe contul său de Facebook următorul mesaj:

La momentul de varf al protestului din data de 20 ianuarie din Bucuresti, in Piata Constitutiei au fost maxim 15.000 de persoane

Numarul persoanelor participante la protestul din Bucuresti din data de 20 ianuarie, in functie de surse, a variat de la 10.000 (Associated Press), la peste 60.000 (Digi24) si peste 70.000 (HotNews). Calculand aria Pietei Constitutiei, unde s-a terminat protestul si a fost punctul de varf al acestuia, si comparand fotografiile de la fata locului (momentul aprinderii telefoanelor, la ora 21:00), cu indulgenta poti sa spui ca au fost 15.000 de persoane.

Repet, vorbim de momentul de varf al protestului. Asa cum s-a intamplat si la alte proteste, multi oameni au venit direct in Piata Constitutiei ori s-au alaturat marsului pe drum.

Cu alte cuvinte, numarul de oameni care a plecat din Piata Universitatii a tot crescut pe drum, pana cand a ajuns in Piata Constitutiei unde, la momentul de varf, au fost maxim 15.000 de persoane. Iata dovada:

1. In fotografia 1 gasiti aria Pietei Constitutiei cu zona acoperita de persoanele care o ocupau la ora 21:00. Dupa cum se poate vedea, aria este de cca 22.000 mp.

Cei interesati pot face acelasi exercitiu aici:
https://www.daftlogic.com/projects-google-maps-area-calcula…

2. In fotografia 2 vedeti cate persoane au fost in piata la ora 21:00, cand s-au aprins telefoanele.

Trecem peste faptul ca nu toti au avut telefoane ori lanterne sa si le aprinda. Uitati-va doar la cat din acea piata e ocupata de persoane. 50%? 60%? 70%?

Urmatoarea intrebare este cata arie ocupa o persoana la proteste? Un metru patrat, 1,5?

Un metru patrat este 1m pe 1m. Adica, daca o persoana isi ridica o mana paralela cu pamantul si face un cerc in jurul sau, acela e cca 1mp.

Daca va uitati la imagini din multime, veti vedea ca spatiul dintre persoane a fost cu mult mai mare de 1m. Exista si inregistrari din multime care arata ca persoanele erau la distanta unele de altele.

In concluzie, o suprafata de cca 22.000 mp a fost ocupata in proportie de cca 65-70% (cu indulgenta), iar persoanele ocupau o arie mai mare de 1mp fiecare. In concluzie, cam cate persoane au putut fi acolo?

15.000, cu indulgenta, sunt multe.

3. In fotografia 3 gasiti o captura dintr-o stire de pe Digi24, de la ora 23, unde spun ca in piata au fost 60.000 de persoane.

4. In fotografia 4 gasiti o captura tot de pe Digi24 unde spun ca organizatorii protestului (care se spune ca e “spontan”, sic!) “au fost peste asteptarile organizatorilor”.

5. In fotografia 5 gasiti o captura de pe HotNews unde spun ca in piata au fost peste 70.000 de persoane.

6. In fotografia 6 tot o captura de pe HotNews unde spun, cu un pic inainte de ora 21, ca “piata este arhiplina” iar oamenii tot vin.

7. Acum, daca tot s-au invocat aceste numere, de peste 60.000 ori peste 70.000 de persoane de catre Digi24 si Hotnews, vreau sa priviti fotografiile facute in Piata Constitutiei in 2015, la concertul lui Robbie Willians la care au participat peste 60.000 de persoane.

Repet, peste 60.000 de persoane! In ultima fotografie puteti vedea ca oamenii erau foarte apropiati unul de altul, comparabil cu seara de 20 ian.

Mai mult, daca va uitati la modul cum erau amplasati oamenii in 2015, veti vedea ca mii de persoane erau si dincolo de gardul Parlamentului. De asemenea, era ocupat si bulevardul care desparte piata de Parlament, lucru care acum nu s-a intamplat.

Acum, comparati fotografiile de la concertul lui Robbie Willians, care a avut 60.000 de persoane prezente, cu fotografiile de aseara din piata, unde propaganda spune ca au fost peste 60.000 de persoane.

Orice om rational vede cine minte. Cu astfel de dezinformari si manipulari de 2 lei nu ai cum castiga in fata PSD-ului.”