Evenimentul Zilei > International > Români blocați pe un aeroport din Londra, din cauza furtunii. Sunt 25 de copii cu ei
Români blocați pe un aeroport din Londra, din cauza furtunii. Sunt 25 de copii cu ei

Români blocați pe un aeroport din Londra, din cauza furtunii. Sunt 25 de copii cu ei

Un grup de români, între care și 25 de copii, a fost blocat în Londra, după ce Ryanair a anulat un zbor din cauza furtunilor puternice din capitala Marii Britanii.

”Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord urmăreşte îndeaproape evenimentele legate de anularea, la data de 27 iulie 2018, a zborurilor companiilor Ryanair şi Wizz Air, pe rutele Londra-Budapesta, respectiv Londra-Arad. Misiunea diplomatică a efectuat, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă cele două companii aeriene în vederea identificării unor soluţii şi pentru a se asigura că cetăţenilor români le sunt respectate drepturile. De asemenea, reprezentanţii Ambasadei României la Londra s-au asigurat că cetăţenii români au primit apă şi vouchere pentru mâncare”, se arată într-un comunicat de presă al MAE remis Mediafax.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, în urma demersurilor misiunii diplomatice, a rezultat faptul că pasagerii cursei Wizz Air aflaţi pe aeroportul Luton au fost relocaţi către alte zboruri cu destinaţia România, în timp ce pasagerii cursei Ryanair au fost ținuți la sol, în aerogară.

”În ceea ce priveşte situaţia grupului de cetăţeni români aflaţi pe aeroportul Stansted, precizăm faptul că acestora le-a fost asigurată cazarea de către Universitatea Cambridge, instituţie în cadrul căreia grupul de cetăţeni români a participat la un program educaţional. Cetăţenii români urmează să îşi continue călătoria către România, în cursul zilei de mâine (duminică – n.r.), cu un autocar pus la dispoziţie de universitate. Doi diplomaţi români din cadrul ambasadei menţin permanent legătura atât cu companiile aeriene, cât şi cu cetăţenii români aflaţi pe cele două aeroporturi”, se mai arată în comunicat.

MAE mai informează că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord: +44 20 76027328; +44 20 7602 9833; +44 20 7603 6694; +44 20 76025193; +44 20 7603 0572; +44 20 7602 2065, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de urgenţă al misiunii diplomatice: +44 7738716335.

Conform Mediafax, un purtător de cuvânt al companiei Ryanair a declarat pentru SkyNews că în noaptea de 27 iulie compania a fost obligată să anuleze mai multe zboruri, din cauza unor furtuni puternice. Pasagerii afectaţi au fost notificaţi prin email sau SMS a anunţat reprezentantrul comaniei Ryanair, oferindu-li-se, varianta returnării banilor pe bilete sau un loc într-un zbor ulterior, când vremea o va permite.