Israelul va trimite pentru prima dată o femeie în postul de ambasador în Spania. Peste opt zile, Rodica Radian-Gordon, născută la București în 1957, va prelua conducerea misiunii diplomatice.

În prezent, Radian-Gordon este director general adjunct al Ministerului de Externe israelian pentru afaceri europene. Dintr-o familie de origine română, a emigrat la Tel Aviv în 1963, cu patru ani înainte de venirea la putere a lui Nicolae Ceaușescu.

A studiat Biologia la Universitatea ebraică din Ierusalim. Are un master în biochimie. În 1987 a obținut doctoratul în acest domeniu. Din 1991 până în 1993 a participat la Academia Diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe din Israel.

Polonia a fost prima sa destinație diplomatică din 1993 până în 1996, când a ocupat funcția de secretar secund al ambasadei de la Varșovia. Din 1996 până în 1999 a fost prim secretar al misiunii israeliene în Uniunea Europeană la Bruxelles.

După ce a ocupat mai multe funcții în Ministerul de Externe, a devenit ambasador israelian în România din 2003 până în 2007. A mai fost și ambasador în Mexic. Este căsătorită și are trei copii.

De când relațiile diplomatice dintre Spania și Israel s-au reluat, la 17 ianuarie 1986, nicio femeie nu a deținut funcția de ambasador israelian la Madrid.