Evenimentul Zilei > International > Cel mai mare RIVAL al lui MAY, SPION COMUNIST? PRESA britanică ACUZĂ SERVICIILE din fosta CEHOSLOVACIE
Cel mai mare RIVAL al lui MAY, SPION COMUNIST? PRESA britanică ACUZĂ SERVICIILE din fosta CEHOSLOVACIE

Cel mai mare RIVAL al lui MAY, SPION COMUNIST? PRESA britanică ACUZĂ SERVICIILE din fosta CEHOSLOVACIE

Serviciul de spionaj din fosta Cehoslovacie ar fi încercat în anii '80 să-l racoleze pe actualul lider al laburiştilor britanici, Jeremy Corbyn, potrivit cotidianului The Times. Misiunea avea ca scop descoperirea unor informații vitale cu privire la serviciile britanice.

Misiunea de persuadare a lui Corbyn ar fi fost încredinţată unui spion cehoslovac care acţiona sub acoperire diplomatică, Jan Dymic. Aceasta era o identitate falsă, întrucât numele real al agentului numele său real fiind Jan Sarkocy, potrivit The Times, care îşi sprijină relatarea pe declaraţii ale unor foşti membri ai serviciilor secrete cehoslovace, conform agerpres.ro.

 

 

Spionul ar fi încercat să obţină de la Corbyn în principal informaţii despre serviciile secrete britanice MI5 şi MI6. Laburistul ar fi fost vizat din cauza aversiunii pe care, deputat fiind la acea vreme, o manifesta faţă de sistemul capitalist.

 

Documente din arhivele serviciului de informaţii cehoslovac StB detaliază presupusele contacte pe care diplomatul cehoslovac le-ar fi avut cu Corbyn în Londra, în anii 1986 şi 1987.

 

În fața acestor dezvăluiri, liderul laburist a spus că îşi aminteşte că s-a întâlnit cu respectivul diplomat la un ceai cu o anumită ocazie, dar a negat că ar fi avut mai multe întâlniri cu el.

 

Jeremy Corbyn, căruia serviciul de spionaj cehoslovac îi dăduse numele de cod „Cob”, a negat de asemenea că ar fi oferit vreo informaţie serviciilor secrete din Cehoslovacia comunistă şi a respins totodată sugestiile că ar fi primit bani pentru astfel de servicii.

 

Fostul agent cehoslovac, expulzat din Marea Britanie în 1989 în urma unui caz de spionaj, a spus iniţial că l-a plătit pe Corbyn, dar apoi a sugerat că alţi deputaţi laburişti, pe care nu i-a numit, au primit bani, potrivit The Times.

 

„Din punctul de vedere al securităţii statale cehoslovace, era logic să se axeze în principal pe politicieni de stânga din Occident, mai ales cei mai radicali'”, explică Michal Miklovic, membru al Institutului Naţional al Memoriei din Slovacia, care păstrează arhivele serviciului StB.

 

O responsabilă cu acele arhive, Svetlana Ptacnikova, afirmă însă că în documente nu există dovezi ale unei colaborări a lui Corbyn cu serviciile secrete cehoslovace.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: