A doua acțiune ”Concentrica” din acest an a avut loc joi, de la ora 12,00, în Piața Libertății din Timișoara. Ediția a doua înseamnă puterea a II-a, spun reprezentanții Bibliotecii. Participanții au luat lua loc pe șiruri de scaune care, pornind de la Statuia Sfintei Fecioare Maria și a Sfântului Nepomuk, au străbătut cercurile pieței. Au fost reprezentate cele mai diverse categorii socio-profesionale. O persoană desemnată de fiecare grup a lecturat câte un poem din volumul Blândul ceas al reîntoarcerii, de Ioan Crăciun (1954 – 2010). Volumul a apărut în 1994, în  seria de poezie a editurii Marineasa, și a fost citit integral pe durata manifestării. 

Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel” promovează lectura publică, înțeleasă ca „ritual” civic și act de coeziune socială. Astfel, comunitatea parcurge o carte și în același timp, cartea parcurge comunitatea. Șirurile de scaune au fost completate de motocicletele celor de la Timișoara Bikers, precum și de șevalete cu o colecție surpriză a Fototecii BJT.

”Lecturile publice reunind peste 500 de persoane reprezintă experimente social-literare inedite, nemaifiind organizate până acum nicăieri în lume manifestări de acest gen la o asemenea anvergură: ConCentrica (mai 2016), picnicul urban de lectură Pătura care citește (iunie 2016), Literatura intră-n joc(lecturi în licee, proiect demarat în cadrul LitVest 2016) s.a.” se arată în textul de nominalizare a managerului BJT, scriitorul Tudor Crețu, ca finalist la categoria „Literatură”  a Galei Oamenii Timpului, Iași, 2016. (Fotografii: Adrian Pîclișan)