Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Ridicolul nu-l poate salva pe Ponta de DNA
Ridicolul nu-l poate salva pe Ponta de DNA

Ridicolul nu-l poate salva pe Ponta de DNA

Eu cred că Ponta vrea ca procurorii și judecătorii să-l declare iresponsabil. Să scape de implicarea penală în scandalul Duicu cu o adeverință de la psihiatru: pierdere temporară a rațiunii.

Ne-am obișnuit ca oamenii lui Ponta să ne amuze – involuntar – din când în când. Trecem mai ușor de dezastrele guvernării, când o citim pe doamna Grapini. Când îl auzim pe domnul Zgonea depănând amintiri despre colegul Mihai Viteazul. Când ni-l închipuim pe primul-ministru ascuns în tortul de la ziua lui Mihai Gâdea, ca să scape de inspecția doamnei Nuland la București. Însă decizia lui Victor Ponta de a se piti de corupți în bunkărul de la ministerul Apărării ne trece într-o etapă nouă. Nu sunt convins că Ponta este unic în această idee, probabil că undeva, prin Africa sau în vreo insulă din Pacific, s-au mai întâmplat astfel de lucruri. Dar în lumea civilizată…nu, nu cred că așa ceva s-a mai văzut. Până și Emil Constantinescu cel patetic, chiar și atunci când s-a declarat învins de securiști a rămas în Palatul Cotroceni, nu s-a baricadat în vreo unitate militară, ca să plângă în liniște.

Sunt tot mai mulți cei care fac o comparație între guvernarea Năstase și regimul Ponta. După opinia mea sunt trei diferențe fundamentale. Unu, DNA-ul nu exista, de facto, iar SRI-ul era sub controlul lui Ion Iliescu și, oarecum, sub al lui Sorin Ovidiu Văntu. Doi, miniștrii lui Năstase poate nu erau așa de competenți precum se spune, dar știau să se ferească de ridicol. Tăceau, nu se dădeau în stambă pe facebook sau pe twitter. Trei, nimeni nu l-a prins pe Adrian Năstase, nici măcar după ani de anchete, cu corupția în biroul lui de la Palatul Victoria. Ponta este deja băgat, până peste gât, în afacerea Chițoiu, când a intervenit în răfuiala de tip mafiot dintre clanurile liberale, precum și în povestea cu Duicu. Procurorii afirmă fără dubiu că traficul de influență se desfășura în biroul premierului. Oricât ar nega acesta, există martori, atât filmările camerelor de securitate, cât și cadrele SPP care se află permanent în zonă. Probabil este doar o chestie de timp până când Ponta va fi audiat la DNA, dacă nu cumva acest lucru s-a întâmplat deja, discret.

Mutarea la sediul Ministerului Apărării nu-l va salva de nimic. Dimpotrivă, va fi mai atent monitorizat. Armata nu este în afara controlului DNA, dovada fiind relativ numeroșii generali, inclusiv șefi de stat major, condamnați penal în ultimii ani, în procese de corupție. Mai mult, potrivit legii, șeful Statului Major General este numit de președintele României, deci Băsescu – presupusul autor al înscenărilor de care fuge Ponta – este mult mai influent în ministerul Apărării decât în Palatul Victoria. Direcția Generală de Informații a M.ApN. va fi cu ochii pe fiecare mișcare a oaspeților nepoftiți.

Impresia mea despre Ponta, Bănicioiu, Șova și toată această generație de pesediști la 40 de ani era că sunt niște personaje mediocre, rapace și amorale, însă în nici un caz niște lunatici. Se pare că, după doi ani la Palatul Victoria, Ponta a ajuns în zona pe care psihologii o numesc „borderline”, la granița dintre normalitate și cazul clinic. Nu-mi dau seama dacă prea multă putere sau frica de pușcărie l-au adus aici.

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: