Evenimentul Zilei > Actualitate > Revoluționar! Un nou medicament-minune anti-Covid, care reduce riscul de deces cu 80%, aprobat în Marea Britanie
Revoluționar! Un nou medicament-minune anti-Covid, care reduce riscul de deces cu 80%, aprobat în Marea Britanie

Revoluționar! Un nou medicament-minune anti-Covid, care reduce riscul de deces cu 80%, aprobat în Marea Britanie

O nouă descoperire în lupta împotriva coronavirusului a fost făcută în Marea Britanie. Experții au aprobat utilizarea unui medicament-minune care reduce riscul de deces cu până la 80%.

Anticorpul monoclonal sotrovimab, cunoscut sub numele de Xevudy, a fost aprobat de Agenția de Reglementare a Medicamentului și a Produselor de Sănătate (MHRA) pentru persoanele din Marea Britanie cu risc crescut de a dezvolta COVID-19 sever.

Medicamentul a fost realizat de GlaxoSmithKline (GSK) și poate reduce riscul de infecție care necesită spitalizare sau deces cu 79 la sută.

Sotrovimabul este cel mai eficient atunci când este administrat în stadiile incipiente ale infecției

Într-o declarație, compania a spus: „Într-un studiu clinic, s-a descoperit că o singură doză de anticorp monoclonal reduce riscul de spitalizare și deces cu 79% la adulții cu risc ridicat cu infecție simptomatică cu COVID-19. Pe baza datelor din studiile clinice, sotrovimabul este cel mai eficient atunci când este administrat în stadiile incipiente ale infecției și, prin urmare, MHRA recomandă utilizarea acestuia cât mai curând posibil și în termen de cinci zile de la debutul simptomelor”.

Medicamentul minune a fost dezvoltat de experți de la GSK și Vir Biotechnology. Funcționează prin legarea de proteina spike din exteriorul virusului COVID-19. Acest lucru împiedică virusul să se atașeze și să pătrundă în celulele umane, astfel încât să nu se poată replica în organism.

A fost autorizat pentru persoanele cu Covid care au cel puțin un factor de risc cum ar fi vârsta, obezitatea, bolile de inimă și diabetul

Dr June Raine, directorul executiv al MHRA, a declarat: „Sunt încântat să spun că acum avem un alt tratament sigur și eficient pentru COVID-19, Xevudy (sotrovimab), pentru cei cu risc de a dezvolta boli severe.

„Acesta este încă un alt tratament terapeutic care s-a dovedit a fi eficient în protejarea celor mai vulnerabili la COVID-19 și semnalează un alt pas semnificativ înainte în lupta noastră împotriva acestei boli devastatoare. Fără compromisuri cu privire la calitate, siguranță și eficacitate, publicul poate avea încredere că MHRA a efectuat o evaluare solidă și amănunțită a tuturor datelor disponibile.”

Devine al doilea anticorp monoclonal aprobat după Ronapreve

Pe baza datelor din studiile clinice, sotrovimabul este cel mai eficient atunci când este administrat în stadiile incipiente ale infecției și, prin urmare, MHRA recomandă utilizarea sa cât mai curând posibil și în termen de cinci zile de la debutul simptomelor. Ca și molnupiravir, a fost autorizat pentru utilizare la persoanele care au infecție cu COVID-19 ușoară până la moderată și cel puțin un factor de risc pentru dezvoltarea unei boli severe.

Dar, spre deosebire de pilula-minune, sotrovimabul se administrează prin perfuzie intravenoasă timp de 30 de minute. Este aprobat pentru persoanele cu vârsta de 12 ani și peste care cântăresc mai mult de 40 kg.

Profesorul Sir Munir Pirmohamed, președintele Comisiei pentru Medicamente Umane, a declarat: „Comisia pentru Medicamente Umane și grupul său de lucru de experți în terapie COVID-19 au revizuit în mod independent datele și sunt de acord cu aprobarea de reglementare a Xevudy de către MHRA, relatează Express.