Evenimentul Zilei > Social > Revoluție. În Caraș se elimina chioșcurile din jurul școlilor. Motivul? Copiii își cumpără alcool în pauze
Revoluție. În Caraș se elimina chioșcurile din jurul școlilor. Motivul? Copiii își cumpără alcool în pauze

Revoluție. În Caraș se elimina chioșcurile din jurul școlilor. Motivul? Copiii își cumpără alcool în pauze

Inspectorul şcolar general din Caraș Severin, Ioan Benga vrea să elimine toate chioșcurile din jurul unităților de învățămțnt. El a solicit sprijin autorităților județene, menționțnd că acestea vând cafea și alimente nesănătoase, de tip fast-food, pline de e-uri.

La şedinţa Colegiului Prefectural de ieri, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin, Ioan Benga, a adus în discuţie legalitatea chioşcurilor aflate în apropierea unităţilor de învăţământ, de unde elevii îşi cumpără de la ţigări şi băutură, până la preparate alimentare care le pot pune sănătatea în pericol.

„În Caraş-Severin, avem tot felul de chioşcuri şi chioşculeţe! Eu, din şcoală, nu-i mai dau voie copilului să bea o cafea, să mănânce o chiflă care are nu ştiu câte calorii. (…) Dar elevul iese în pauze şi merge la chioşc, iar noi nu ştim ce se întâmplă acolo. Nu avem control! De aici îşi cumpără ţigări, îşi ia băutură sau tot felul de produse pe care le aduce apoi în şcoală (…) Cred că unităţile administrativ teritoriale ar trebui să se implice. Acolo unde există Poliţia Locală, cum este cazul oraşelor şi municipiilor, să o implice, iar în cazul comunelor, să folosească poliţiştii de la posturi. Trebuie văzut dacă, în spiritul legii, aceste chioşcuri, magazine, băruleţe, în concordanţă cu Legea Educaţiei Naţionale şi cu cea a Administraţiei Publice Locale, au sau nu dreptul să stea acolo. Că avem următoarea situaţie. E pauza mare, după care, pe la 11.00, vezi că îl ia somnul. De ce?! Pentru că se duce şi trage o duşcă mică. El, săracu’, (elevul n.r.) nu este sub control, şi atunci când vine înăuntru, cum este şi cald în clasă, are două lucruri de făcut: ori se uită la telefon, ori îi deranjează pe ceilalţi!“, a spus Ioan Benga, citat d epresa locală.

Prefectul Matei Lupu i-a cerut şefului ISJ să–şi roage colegii  să semnaleze poliția dacă în perimetrul şcolilor pe care le conduc există unităţi care vând băuturi alcoolice sau ţigări.