
După ce pe 17 decembrie 1989, în jurul orelor 16, primele focuri de armă trase spre manifestanți au răsunat la Timișoara, Ceaușescu convoca, la București, Comitetul Politic Executiv al PCR pentru a-i face și pe ceilalți lideri comuniști răspunzători de crimele pe care le ordonase.
„La Timişoara au avut loc unele evenimente, care s-au reluat astăzi la prânz... Aici este amestecul cercurilor din afară, a cercurilor străine de spionaj, începând cu Budapesta", le-a spus Ceauşescu tovarășilor, punctând că „O serie de elemente declasate s-au adunat din nou şi au provocat dezordine (...). Sunt acțiuni puse la cale atât din Est cât şi din Vest, care s-au unit pentru a distruge socialismul", a spus Ceauşescu.
Pe 18 decembrie Nicolae Ceauşescu i-a convocat la reședința sa de pe strada Primăverii pe oamenii cheie ai conducerii de stat, după care a plecat în Iran, de unde s-a întors pe 20 decembrie, când, la ora 19:00, a ținut o cuvântare televizată, în care i-a etichetat pe cei care protestau la Timişoara ca huligani și duşmani ai Revoluției Socialiste. Pentru 21 decembrie, a fost convocată o mare adunare populară de susținere a conducerii de partid și de stat.
Ceauşescu a vorbit de la balconul Comitetului Central. Sunete ca a unor petarde au transformat manifestația în haos. Ceauşescu a încercat să liniştească mulțimea promițând creșterea salariilor cu 100 de lei. O parte dintre participanții la adunare s-au regrupat lângă hotel Intercontinental și au început o manifestație de protest, care apoi a devenit revoluție. S-a strigat: „Jos dictatorul!", „Moarte criminalului!"
În cele din urmă, protestatarii au invadat centrul din Piața Kogălniceanu până în Piața Unirii, Piața Rosetti și Piața Romană. Care este firul evenimentelor desfășurate în București în zilele fierbinți din 17-22 decembrie, aflați din clipul realizat de Evenimentul Istoric.