Evenimentul ZileiEVZ PlayIon Iliescu și Revoluția din 1989. Lovitură de stat în stil sovietic

Ion Iliescu și Revoluția din 1989. Lovitură de stat în stil sovietic

VIDEO
Ion Iliescu a fost omul-cheie în Revoluția din 1989. Este cel care preia frâiele loviturii de stat de la generalul Victor Atanasie Stănculescu. Ion Iliescu cel care decide judecarea și eliminarea lui Nicolae și Elena Ceaușescu în ziua de Crăciun a anului 1989.
Totul după o regie bine pusă la punct, așa cum o descria și unul din participanții direcți Mihai Montanu, într-o declarație inclusă în rechizitoriul Parchetului Militar: ”Ajungem la MApN. Aici, biroul plin de generali şi câţiva civili. Ne aşezăm la o masă lungă. Discuţii: crearea organului puterii de stat, care să preia puterea şi să conducă activitatea mai departe. Au fost patru, cinci variante până la Frontul Salvării Naţionale. S-a stabilit să plecăm la CC, să batem lucrurile în cuie.
Dintre civili eram eu, Iliescu, Roman, Creţu (care e acum în SUA)… Stănculescu, care fusese numit de Ceauşescu ministru, a întrebat: «Eu ce fac?». I s-a spus: «Iei comanda aici şi supraveghezi să nu se întâmple ceva». Când să ieşim pe uşă, Iliescu a spus să rămână unul dintr-ai noştri, să supravegheze Armata. Dă roată cu privirea şi se opreşte la mine: «Dumneata rămâi!». Am întrebat: «De ce?». Mi-a spus: «Dumneata eşti reprezentantul revoluţionarilor, supraveghezi tot ce se întâmplă din punct de vedere militar»”. O regie din care mulți aveau de câștigat.După cum sintetiza și istoricul Alex Mihai Stoenescu toţi componenţii grupului Iliescu (urmăriți de ani de zile pentru relații cu serviciile secrete sovietice) au preluat puterea totală în stat: “Iliescu Ion a fost preşedintele României pentru o perioadă de 10 ani.
Generalii Stănculescu Victor Atanasie şi Militaru Nicolae au deţinut în mod succesiv funcţia de ministru al apărării. Măgureanu Virgil a fost iniţial consilier al preşedintelui Iliescu Ion, iar apoi primul director al principalului serviciu de informaţii al României – SRI. Vasile Ionel, a fost numit de Iliescu Ion în funcţia de şef al MStM al Armatei, iar apoi consilier prezidenţial.
Generalul Kostyal Ştefan şi-a reprimit gradul de general maior după ce a fost degradat în anul 1970 la gradul de soldat ca urmare a colaborării cu serviciile de spionaj sovietice. Dumitrescu (Cico) Emil a fost numit în funcţia de secretar de stat în Ministerul de Interne şi apoi de consilier de stat la Administraţia Prezidenţială. La scurt timp după preluarea puterii de către CFSN, condus de Iliescu Ion, a fost reactivat un număr important de generali şi ofiţeri superiori, cu toţii filosovietici”. Ce mai putem comenta în plus? Urmăriți materialul video realizat de echipa Evenimentul Istoric.

Accesează: