„La început nu am știut foarte multe despre el. Știm că suspectul a venit în România de câteva ori, chiar până la opt ori. Știm că a fost condamnat pentru câteva agresiuni sexuale și s-a aflat în spatele gratiilor mai mulți ani, cred că cel puțin cinci ani, în conformitate cu legea olandeză.

De asemenea, a primit tratament într-o clinică de boli psihice. Știm că lucra în industria IT. Nu știm cu exactitate dacă lucra în mod idependent sau era angajatul unei instituții. (…)

Tot ceea ce știm este că încă de duminică el era supravegheat de poliția olandeză. Poliția a dat asigurări că îl supraveghează de la o distanță considerabilă, astfel încât să nu stârnească suspiciuni. Cu toate acestea, el a luat decizia de a conduce mașina în direcția acelui camion”, a explicat Marcel Vink.

De asemenea, jurnalistul a mai spus că autorităţile olandeze nu au informat pe cele din România despre faptul că Joop Visscher era deja urmărit.

„Noi vom continua, ca jurnaliști, să punem presiune asupra autorităților pentru că nu avem deocamdată un răspuns clar din partea lor, dar cu siguranță vom continua să insistăm pentru a se face lumină în acest caz.

Există acum o dezbatere publică în Olanda cu privire la faptul că autoritățile române nu au fost informate de către omologii olandezi în legătură cu trecutul acestui individ care făcea vizite în România. Chiar se discută acum în rândul politicienilor despre o schimbare a legislației pentru ca schimbul de informații între țările din spațiul comunitar să funcționeze mai bine”, a mai spus Vink.

Referindu-se la prevederile din legea olandeză cu privire la cei care comit agresiuni sexuale, jurnalistul a precizat că aceștia „sunt monitorizați, trebuie să se prezinte în fața autorităților, dar nu întotdeauna acest sistem dă rezultate”.

Totodată jurnalistul a spus că în Olanda există percepţia că România este o ţară preferată de pedofili.

„Da, aceasta este percepția în Olanda, că România este o țară în care acești prădători sexuali pot să vină și să facă ce vor ei. Sunt în legătură cu organizații care încearcă să integreze acești indivizi. Am informații de la aceste organizații și știu că România este o destinație preferată a acestor pedofili. La asta se adaugă faptul că Olanda și România sunt ambele membre ale Uniunii Europene, iar între cele două țări se călătorește fără pașport”, potrivit ziarulunirea.ro