Un telefon disperat am primit, în urmă cu puţin timp, de la Alexandru Teodoreanu, cel care ne-a semnalat, anul trecut, cazul strigător la cer al cimitirului sovietic, amplasat în Sighişoara. Fostul militar de carieră tocmai se afla la Vama Siret, la intrarea în Ucraina. O însoţea pe soţia sa, Eugenia Cimborovici Teodoreanu, membră a Uniunii Ziariştilor din Ucraina, poetă şi interpretă de muzică populară originară din Ţinutul Herţa. Ea este şi preşedintle Fundaţiei Civice Raionale „Gheoghe Asachi” Herţa.

 „Nu îmi dau voie să trec. Spun că aşa au primit ordin de sus şi că am interdicţie de intrare în Ucraina”, ne spunea Teodoreanu, în timp ce vocea unui vameş se auzea îndemnând-ul să semneze un document. „Nu semnez nimic”, răspundea Teodoreanu. La scurt timp după aceea, Alexandru Teodoreanu ne-a sunat şi ne-a spus, vizibil tulburat: „Soţia mea a plecat plângând. A trecut în Ucraina. Are gradul I de handicap, şi în România, şi în Ucraina. Pe mine, care îi sunt însoţitor, nu m-au lăsat să trec. Este inuman!”.

FOTO: Eugenia Cimborovici Teodoreanu (în centru)

Fostul ofiţer susţine că poliţiştii de frontieră ucraineni nu i-au spus motivele pentru care are interdicţie, însă, în luna martie, când a fost, ultima oară în Ucraina, nu i s-a interzis trecerea graniţei.

El ne-a mărturisit că a scris, joi, un mesaj pe Facebook, ca răspuns la un videoclip postat de Vasile Răuţ, profesor din Cernăuţi, imagini însoţite de îndemnul: „Treziţi-vă români!”. La imaginile postate pe youtube, profesorul Răuţ a scris mesajul: „Să salvăm şcolile româneşti din nordul Bucovinei, Ţinutul Herţa, sudul Basarabiei!!!”.

 În comentariul făcut pe Facebook, Alexandru Teodoreanu, ofiţer MApN în rezervă, cere renegocierea tratatul româno-ucrainean, din anul 1997, iar la Congresul Românilor de Pretutindeni care va avea loc între 24 şi 25 iunie, să fi denunţat vechiului tratat care a condus la ucrainizare a aproape jumătate din şcolile româneşti din Ucraina.

Iată mesajul transmis de Alexandru Teodoreanu:

“REPLICA MEA LA POSTAREA DE MAI JOS (TREZIŢI-VĂ ROMÂNI) A DLUI VASILE RĂUŢ:
Repet ca să fiu bine înţeles şi auzit: deja au fost ucrainizate aproape jumătate din şcolile româneşti din Ucraina, învăţământul superior românesc e pe chituci şi nici grădiniţele nu se simt prea bine. Nu există voinţa politică la Kiev şi Cernăuţi pentru a stopa ucrainizarea învăţământului şi culturii româneşti. Ca urmare SINGURA SOLUŢIE CU CEVA ŞANSE este RENEGOCIEREA şi la nevoie DENUNŢAREA TRATATULUI CU UCRAINA din 1997 (prin care ne-au fost furate teritoriile cu acceptul unor trădători din România). DACĂ UCRAINA N-ARE BANI PENTRU ŞCOLILE ŞI FACULTĂŢILE ROMÂNEŞTI SĂ LE ÎNAPOIEZE ROMÂNIEI (PROPRIETARUL LEGAL AL ACESTORA) CARE LE POATE ÎNTREŢINE. Toate asociaţiile din Ucraina, de bună credinţă, ar trebui să se UNEASCĂ ÎN ACEST DEMERS VITAL PENTRU ROMÂNII DIN UCRAINA – DACĂ AFIRMĂ CĂ-I REPREZINTĂ CU ADEVĂRAT. S-a văzut că dl. deputat Timiş a făcut tot ce depinde de el, adresându-se în scris administraţilor centrale din Cernăuţi şi Kiev (care l-au îndemnat să stea liniştit, să nu tulbure apele că TOTUL E SUB CONTROL. Întrebarea se pune sub care CONTROL ŞI CU CE SCOP?! ÎNTREBAREA E RETORICĂ, CHIAR DL. TIMIŞ A RĂSPUNS ARĂTÂND CU DEGETUL CĂTRE VINOVAŢI). Ca urmare, TOATE ASOCIAŢIILE ROMÂNEŞTI DIN UCRAINA trebuie să se adreseze în scris ROMÂNIEI (PARLAMENT, GUVERN, PREŞEDENŢIE), inclusiv cu ocazia Congresului Românilor de Pretutindeni (24-25 iunie), şi să-i ceară denunţarea TRATATULUI VECHI şi renegocierea unui nou tratat viabil şi aplicabil cu Ucraina, începând cu NOTIFICAREA STATULUI UCRAINIAN ÎN 2016 (cu un înainte de DENUNŢARE cum prev. art.27 din Tratat). DECI ÎNCEPÂND CU LUNA IUNIE 2016 TREBUIE ACŢIONAT ÎN UNITATE ŞI CU TOATĂ FORŢA ÎN ACEST SENS, DACĂ VREM CU ADEVĂRAT SĂ SALVĂM IDENTITATEA ROMÂNILOR DIN CERNĂUŢI, ODESSA SAU TRANSCARPATIA. PESTE 6 ANI VA FI PREA TÂRZIU! ÎN ADEVĂR: TREZIŢI-VĂ ROMÂNI ŞI MAI ALES LIDERII ORGANIZAŢIILOR OBŞTEŞTI DIN ACESTE REGIUNI. DOAMNE AJUTĂ! FESTIVIZMUL AFIŞAT MAI JOS NU AJUTĂ LA NIMIC decât poate să-i distreze pe acei UCRAINIENI care îşi RÂD ÎN BARBĂ ŞI ÎŞI VĂD DE UCRAINIZARE MAI DEPARTE. PÂNĂ LA DENUNŢAREA TRATATULUI N-AR FI RĂU CA ROMÂNII SĂ IASĂ ÎN STRADĂ ŞI SĂ PROTESTEZE, EVIDENT, PAŞNIC.”.

Citește și: