Revolta, primul spectacol de balet inspirat din Revoluția din 1989

Revolta, primul spectacol de balet inspirat din Revoluția din 1989

Primul spectacol de balet inspirat din evenimentele din decembrie 1989, Revolta, va avea premiera pe scena Teatrului Național din București, luna aceasta. Un rol important îi revine actorului Ion Caramitru, personaj central în evenimentele care au dus la căderea regimului comunist.

Evenimentul, pe care organizatorii îl prezintă drept un regal de balet neoclasic, îi are ca autori pe coregraful britanic Ross Freddie Ray, fost balerin al Royal Opera House și English National Ballet, și pe Mihai Mezei, maestru al Operei Naționale București, cu un traseu internațional impresionant. Premiera va avea loc pe 30 septembrie 2019, de la ora 19:30.

Spectatorilor le este propus un act artistic original pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, care a pus capăt unui regim de opresiune, deschizând calea spre o societate liberă.

 „La 30 de ani de la încercarea de schimbare de destin, “Revolta” vine în întâmpinarea unui sentiment care începe să ne cuprindă pe toți: uitarea. Important este să ținem minte de ce a avut loc mișcarea din decembrie 1989, jertfa și copiii sacrificați. Toate aceste lucruri fac din evenimentul de pe 30 septembrie, de pe scena Teatrului Național din București, un moment de reculegere, un strigăt”, a declarat Ion Caramitru.   

Ne puteți urmări și pe Google News

Spectacolul-eveniment Revolta este alcătuit din două părți care descriu artistic momentul istoric de inflexiune. Astfel, prima parte a spectacolului, care se numește „1984”, cu referire directă la celebrul roman al lui George Orwell, este creată de Mihai Mezei și redă atmosfera apăsătoare a unui regim totalitar. Este, de altfel, primul spectacol de balet neoclasic inspirat din cartea lui Orwell. „Având ca bază teoria lui Orwell cu privire la puterea extraordinară a regimurilor totalitare, „Cine controlează trecutul controlează viitorul. Cine controlează prezentul controlează trecutul”, coregrafia '84 încearcă să ofere, din perspectivă artistică, o imagine a acestui sistem, folosindu-se de un limbaj coregrafic complex, muzică variată și elemente tehnologice ale secolului XXI”, a explicat Mezei.

A doua parte a spectacolului, în coregrafia lui Ross Freddie Ray, este un balet de tip narativ, care prezintă mai multe întâmplări semnificative ale Revoluției române din decembrie 1989. „Pe măsură ce ne apropiem de cea de-a 30-a aniversare a revoluției, cred că această piesă ar putea fi o modalitate foarte bună să vă amintiți”, a declarat coregraful britanic.

Spectacolul-eveniment „Revolta” este organizat de Asociația „Nevoia de educație” înființată din „din dorința de a face ceva concret pentru tinerii României, care se pierd în lume, fără repere, fără valori, fără direcții. Noile generații au nevoie de educație, de cultură și de atenție și tocmai de aceea am  gândit proiecte precum Bacopedia, BAC TV și „Pauza de teatru. Spectacol din cărți”, după cum spune Mihai Cacoveanu, președintele organizației.