Reuniunea are loc la cererea Turciei, în baza Articolului 4 al Tratatului Alianţei, a anunţat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după ce 33 de soldaţi turci au fost ucişi joi într-un atac aerian sirian în regiunea Idlib.

„Astăzi, Consiliul NATO se reuneşte la cererea Turciei pentru consultări în baza Articolului 4 al Tratatului fondator de la Washington al NATO, cu privire la situaţia din Siria”, a transmis Stoltenberg pe Twitter, scrie universul.net.

Potrivit Articolului 4 din Tratat, orice stat aliat poate solicita ţinerea de consultări în situaţia în care consideră că îi sunt ameninţate integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea.

Jens Stoltenberg a avut joi seară o discuţie telefonică cu ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu.

Secretarul general al NATO a condamnat „loviturile aeriene oarbe ale regimului sirian şi aliatului său rus” în provincia siriană Idlib şi a lansat un apel la „detensionare”, după moartea a cel puţin 33 de militari turci în bombardamente atribuite de Ankara Damascului.

Rusia a trimis două nave de război echipate cu rachete de croazieră Kalibr în Marea Mediterană spre coastele siriene, a relatat vineri agenţia de presă rusă Interfax, citând Flota rusă din Marea Neagră, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE