Evenimentul Zilei > Social > Rețeta delicatesei din farfuriile bogaților lumii pentru care trudesc românii. Iată secretul ei!
Rețeta delicatesei din farfuriile bogaților lumii pentru care trudesc românii. Iată secretul ei!

Rețeta delicatesei din farfuriile bogaților lumii pentru care trudesc românii. Iată secretul ei!

Pentru a avea acces la preparatele care răsfață papilele gustative ale occidentalilor nu trebuie decât să citiți cu atenție materialul de mai jos. Am aflat ingredientele celor mai căutate și îndrăgite specialități europene. Haideți, pofiți!

Că mulți români sfidează riscurile pandemiei pentru un bănuț muncit pe câmpurile semănate cu sparanghel, căpșuni sau lămâi din Europa știm cu toții. Dar ce se află în spatele isteriei sparanghelului, de pildă, mă îndoiesc că ați aflat prea mulți.

Și când spun asta mă refer, bineînțeles, la câteva rețete ale căror ingrediente și moduri de preparare sunt bine păzite. Vă vom dezvălui astăzi una dintre aceste minunății: sparanghel cu ouă prăjite stropite cu sos mexican!

Sosul magic

Salsa macha este un sos de pe tărâmul vechilor azteci de care te poți îndrăgosti cât ai bate din palme. Cum se obține? Se bate usturoiul încetișor în ulei, se adaugă alune, roșii uscate și semințe de susan. Combinația sparanghel plus alune face toți banii.

Acum, c-am lămurit-o cu sosul, să trecem mai departe. De ce aveți nevoie pentru două porții?

Rețeta, ingrediente

300 de grame de sparanghel
4 ouă
60 de grame de unt
Pătrunjel, după gust

Cantități și ingrediente pentru sos

5 căței de usturoi
60 de grame de alune
40 de grame de semințe de susan
10 grame de roșii uscate
O jumătate de linguriță de zahăr
3 hamsiuțe (opțional)
300 de mililitri de ulei fără arome
Sare după gust

Sunteți gata? La treabă atunci!

Încălziți jumătate din cantitatea de ulei într-o tigaie la foc foarte mic, adăugați cățeii de usturoi și țineți-i în ulei până devin aurii – aproximativ cinci minute. Apoi, odihniți-i într-un bol.

Uleiul leagă tot

Prăjiți apoi pătrunjelul în restul de ulei – unul, două minute, nu mai mult. E gata? Puneți-l alături de usturoi, în bol. Apoi, repetați schema cu alunele și cu semințele de susan. Ultimele trebuie perpelite într-o tigaie uscată.

Amestecați apoi într-un blender semințele de susan și roșiile uscate. Nu mai mult de un minut. Adăugați usturoiul, zahărul, hamsiile și câteva alune întregi. Dregeți totul cu ulei, pentru a obține o pastă fină, apoi puneți sare, după gust.

Nu carbonizați sparanghelul!

Când sunteți gata pentru masă, fierbeți sparanghelul timp de cinci minute, apoi transferați-l pe un grătar și gătiți-l la foc foarte mare, rapid. Veți obține un sparanghel fraged. Sau cel puțin așa ar trebui. Atenție, nu-l carbonizați!

Între timp, topiți untul în aceeași tigaie în care ați prăjit semințele de susan. Transferați-l apoi într-un bol și completați-l cu sosul mexican. Păstrați acest amestec la cald.

Merge și cu pește!

Încă puțin!

Prăjiți și ouăle în unt, până se întăresc pe margini, după care puneți-le peste sparanghel. Apoi, turnați sosul. Deasupra, combinația pătrunjel și alune tocate mărunt. Dacă vreți să înmuiați ceva în sos, pentru a-i simți aroma desăvârșită, folosiți o pâine proaspătă!

De remarcat că acest sos minunat poate fi folosit și la grătarul de pește, la orez, salate etc.

Spor la gătit și poftă bună!

Rețeta a fost împărtășită pe platforma online theguardian.com.