Evenimentul Zilei > International > Restricții pentru peste 34.000 de români. Amenzile sunt usturătoare. Au rămas izolați
Restricții pentru peste 34.000 de români. Amenzile sunt usturătoare. Au rămas izolați

Restricții pentru peste 34.000 de români. Amenzile sunt usturătoare. Au rămas izolați

Restricții pentru cel puţin 34.000 de români, care sunt izolaţi în regiunea spaniolă Lérida după ce guvernul catalan a reactivat carantina pentru 15 zile.

 

Autorităţile spaniole au impus din nou restricţiile şi în A Mariña, din Lugo. Focarul din regiunea Segrià (Lérida) îi afectează şi pe muncitorii sezonieri străini, veniți la cules de fructe.

Pentru mulţi români, aceste restricţii anulează multe planuri de vacanţă după lunile grele de izolare prin care a trecut Spania. Încă de la începutul crizei, românii din zonă au încercat să plece spre ţară. Unii au ajuns să treacă pe ascuns graniţa cu Franţa. Amenzile pentru ieşirea din zona carantinată ajung la 600 de euro.

Cei care nu au reuşit să plece la timp rămân în zona carantinată până pe 19 iulie, poliţia catalană a activat deja controalele pe toate şosele de ieşire din regiune. Carantina afectează 200 de mii de oameni, dintre care 34 de mii sunt români.

Preotul ortodox din Lérida confirmă apariţia infectărilor în rândul comunităţii româneşti. „Se pare că din cauza campaniei, pentru că aici este o zonă cu multe livezi de pomi fructiferi, situaţia a scăpat de sub control. În ultimele 24 de ore, în Lérida au fost sesizate 140 de noi infectări, ceea ce este foarte mult o populaţie de 38 de mii de locuitori!”, spune Daniel Şimon, de la parohia ortodoxă Lérida.

„Ni s-a dat peste cap totul. Noi eram preocupaţi de carantina pusă de guvernul României pentru cei care veneau din Spania. Acuma suntem închişi. Nu ne mai gândim la carantină. Ne-am amintit de timpurile alea când se pleca fără viză, cu călăuză, pe drumurile acelea cunoscute doar de unii. Deci au plecat până la graniţă. Au trecut graniţa pe jos. Chestii din astea, din filme deja uitate”, a declarat Florentina Budău, o româncă stabilită în Lérida.

În luna mai, 250 de români au fost aduşi în această regiune pentru ca să lucreze în agricultură. Spania se confruntă în prezent cu 40 de focare active de Covid-19, notează stiridiaspora.ro.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: