Evenimentul Zilei > Actualitate > Restricții noi pentru unul dintre județele României! Masca este obligatorie și în spațiile deschise începând de astăzi
Restricții noi pentru unul dintre județele României! Masca este obligatorie și în spațiile deschise începând de astăzi

Restricții noi pentru unul dintre județele României! Masca este obligatorie și în spațiile deschise începând de astăzi

Masca de protecție a devenit un accesoriu și se pare că nu scăpăm de ea prea curând. În urmă cu puțin timp, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a decis ca masca să fie obligatorie și în spațiile deschise din Argeș. Situația epidemiologică este din ce în ce mai gravă, iar rând pe rând, județele încep să revină la restricții. Tot luni, autoritățile argeșene au impus restricții de circulație pentru unele comune.

Românii credeau că măcar pe stradă, în spațiile deschise, pot respira în voie, fără masca de protecție. Din păcate pentru ei, începutul de săptămână nu vine cu vești bune. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a anunțat în urmă cu puțin timp faptul că, în județul Argeș, masca va fi obligatorie și în spațiile deschis. Indiferent că ești vaccinat sau nu, dacă ai peste 5 ani, este obligatoriu să porți masca medicinală atunci când ești în spații închise, dar și în cele deschise.

„Se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie astfel încât să acopere gura şi nasul, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice închise şi deschise de pe raza administrativ-teritorială a judeţului Argeş, cu excepţia cazurilor prevăzute de lege”, se menţionează în hotărârea adoptată de CJSU Argeş, potrivit agerpres.ro.

O altă decizie luată luni privește spațiile comerciale de mari dimensiuni, unde există sisteme alternative de manipulare a produselor. Ce înseamnă asta mai exact? Ei bine, se va renunța la utilizarea cărucioarelor de mână, la dispoziția clienților fiind lăsate doar cele pe roți. Persoanele care nu utilizează un sistem de manipulare al produselor nu vor avea acces în spațiile comerciale.

Conform informațiilor din hotărârea adoptată de CJSU Argeș, modificări vor fi și în cazul medicilor și asistenților școlari de pe raza acestui județ. Având în vedere numărul mare de infectări, cadrele medicale din unitățile de învățământ care desfășoară cursurile online vor fi trimise să suplimenteze personalul implicat în desfășurarea anchetelor epidemiologice.

„Medicii şi asistenţii şcolari care deservesc unităţile de învăţământ al căror scenariu de funcţionare impune participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la cursuri online vor fi delegaţi în această perioadă la Direcţia de Sănătate Publică Argeş, unde vor suplimenta personalul implicat în desfăşurarea anchetelor epidemiologice”, se mai arată în hotărâre.

Mai multe comune din județul Argeș au intrat în carantină săptămânală sau de weekend

Conform datelor comunicate de către Instituția Prefectului Argeș, incidența cumulată a cazurilor de COVID-19 a depășit, luni, 4,93/1.000 de locuitori. În ultimele 24 de ore, au fost confirmate 267 de noi cazuri. Peste 600 de persoane se află internate în spital, dintre care 32 de pacienți sunt la ATI.

Tot luni, șapte localități din județul Argeș au intrat în carantină săptămânală, iar în alte nouă s-a impus carantina de weekend. Carantina săptămânală este impusă în comunele Poienarii de Argeș, Râca, Bradu, Rociu, Suseni, Albeștii de Muscel și Oarja. Aici, incidența cumulată în ultimele 14 zile a depășit 7,5/1.000 de locuitori. Carantină săptămânală face referire la intervalul orar 20.00 – 05.00, perioadă în care oamenii pot ieși din casă doar cu un motiv bine întemeiat.

Municipiul Pitești, orașele Mioveni și Ștefănești și în comunele Stolnici, Ungheni, Băbana, Teiu, Băiculești și Bascov este impusă carantina de weekend. Aici, rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori. Acest tip de carantină are în vedere același interval orar, 20.00 – 05.00, doar că restricția este valabilă doar în weekend.

„Reamintim că în timpul carantinei de weekend, de noapte, se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 20,00-5,00, iar în timpul carantinei săptămânale, de noapte, se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în toate zilele săptămânii, în intervalul orar 20,00-5,00”, se arată într-un comunicat al Instituţiei Prefectului Argeş.