Evenimentul Zilei > International > Republica Moldova. Rusia, strepezită: Sperăm să lucrăm cu Maia Sandu
Republica Moldova. Rusia, strepezită: Sperăm să lucrăm cu Maia Sandu

Republica Moldova. Rusia, strepezită: Sperăm să lucrăm cu Maia Sandu

Maia Sandu devine prima femeie președinte în Republica Moldova. Ea le-a mulțumit alegătorilor care au votat în Republica Moldova și celor din diaspora, subliniind că va munci în continuare „pentru binele cetățenilor”.

Update: Uniunea Europeană este pregătită să sprijine Republica Moldova, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen într-un mesaj în care o felicită pe Maia Sandu

„Victoria dumneavoastră este un apel clar pentru combaterea corupţiei şi restabilirea respectării statului de drept – calea spre un viitor prosper”, a scris Ursula von der Leyen. „UE este pregătită să sprijine Moldova”, a adăugat șefa Eecutivului European.

Update: Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a felicitat-o pe Maia Sandu, după victoria în alegerile prezidențiale de duminică.

„Sper că activitatea dumneavoastră ca şef a statului va contribui la dezvoltarea constructivă a relaţiilor dintre ţările noastre, Aceasta, cu siguranţă, ar răspunde intereselor fundamentale ale popoarelor Rusiei şi Republicii Moldova”, se arată în telegrama lui Vladimir Putin, potrivit serviciului de presă al Kremlinului.

Maia Sandu a întrunit 943.486 de voturi (57,75%) din totalul celor 1.633.625 voturi valabil exprimate, în timp ce Igor Dodon a obţinut 690.139 voturi (42,25%), potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale.

Luni, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a trimis un mesaj, după victoria Maiei Sandu.

Rusia respectă alegerea poporului din Republic Moldova şi speră că va stabili o relaţie de lucru cu Maia Sandu, candidata care l-a învins pe preşedintele în funcţie Igor Dodon în alegerile desfăşurate duminică, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Reuters care reamintește că Maia Sandu (48 de ani), este favorabilă apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană și de valorile europene.

Pe de altă parte, Maia Sandu va avea o misiune dificilă, în fața unui Parlament ostil.

Președintele (încă) în exercițiu, Igor Dodon, le-a cerut, luni, politicienilor de la Chișinău, să nu arunce Republica Moldova „într-o criză politică sau de destabilizare”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: