Evenimentul Zilei > International > Mesajul lui Iohannis pentru Maia Sandu. „România va rămâne alături de Republica Moldova. Cetățenii au ales drumul european”
Mesajul lui Iohannis pentru Maia Sandu. „România va rămâne alături de Republica Moldova. Cetățenii au ales drumul european”

Mesajul lui Iohannis pentru Maia Sandu. „România va rămâne alături de Republica Moldova. Cetățenii au ales drumul european”

Președintele Klaus Iohannis a felicitat-o, luni dimineața, pe câștigătoarea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, candidata pro-europeană Maia Sandu.

 

Iohannis a scris într-o postare pe Twitter că cetățenii moldoveni au ales „continuarea drumului european și democratic”.

„O felicit pe @sandumaiamd pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din #RepublicaMoldova! Cetățenii au ales continuarea drumului european și democratic, un drum al progresului! România va rămâne alături de Rep. Moldova în eforturile reale de modernizare, democratizare și apropiere de UE”, a transmis președintele Iohannis.

Câștigătoare cu peste 57%

Candidata pro-europeană Maia Sandu a câștigat duminică alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, devenind prima femeie președinte din istoria țării. Maia Sandu (48 de ani) devine șef al statului învingându-l pe actualul președinte, socialistul Igor Dodon, cu un scor de peste 57%.

Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a câştigat detaşat alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, ea având un avans de aproape 15% după numărarea a 99,53% din voturi.

Potrivit datelor centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chișinău, după numărarea a peste 99% din voturi (2.123 din totalul de 2.143 de secţii de votare) arată că Maia Sandu a fost votată de 57% dintre alegători (913.718 de voturi), în timp ce contracandidatul său Igor Dodon a fost votat de 43% (689.248 de alegători).

Prezența la vot în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova a fost de 52,69%, respectiv 1.644.510 alegători s-au prezentat la urne, dintr-un total de aproximativ 3,2 milioane.

Diaspora a votat masiv cu Maia Sandu, aceasta având până în prezent un scor de 92,86 %, pentru Igor Dodon votând 7,14 %.

Maia Sandu îndreaptă Republica Moldova spre Europa

Într-o alocuțiune, Maia Sandu a declarat că principalele obiective ale viitorului său mandat sunt respectarea valorilor de democratice și îmbunătățirea relațiilor cu România și Uniunea Europeană.

„Sunt optimistă, dar așteptăm rezultatele finale, sunt recunoscătoare oamenilor care au ieșit la vot. Ne bucurăm că oamenii cred în democrație. Sunt optimistă că vom avea un rezultat bun, așa încât să punem Republica Moldova pe calea cea dreaptă. Dorim să înbunătățim condițiile de viață pentru cetățenii din Republica Moldova și să creăm oportunități ca cei plecați să se întoarcă acasă, Voi căuta soluții pentru alegeri parlamentare anticipate. Trebuie să restabilim bunele relații cu România, Ucraina, Uniunea Europeană”, a declarat câștigătoare scrutinului