REPUBLICA MOLDOVA. Peste 16 mii de BASARABENI au votat la ALEGERILE PARLAMENTARE 2016 din România până la ora 14.00

REPUBLICA MOLDOVA. Peste 16 mii de BASARABENI au votat  la ALEGERILE PARLAMENTARE 2016 din România până la ora 14.00

Se pare că Republica Moldova este „fruntea țării” din afara granițelor, dacă e să apreciem prezența la urne. La 13.30 au votat deja 15.135 de persoane. Dacă ținem seama de numărul de basarabeni care au obținut cetățenia română (în jur de 500 de mii), nu este o cifră impesionantă, însă se știe că foarte mulți moldoveni muncesc în străinătate, îndeosebi în țările UE.

Cele mai multe persoane stau la coadă la Consulat și la Ambasadă. Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a făcut un apel către alegători să meargă la alte secții deschise în Chișinău,  potrivit evz.md. VEZI AICI

Potrivit unui sondaj IRES, efectuat în perioada 6-7 decembrie, Partidul Social Democrat este cotat cu 44% în intenţiile de vot, urmat la mare distanţă de PNL cu 23% şi USR cu 7%. ALDE şi PMP au fost preferate de 6% dintre cei  cei chestionaţi UDMR de 5%, iar PRU de 4%. 3% dintre respondenţi au declarat că vor vota la alegerile parlamentare 2016 cu un independent, iar 2% cu alte partide. partidul Social Democrat se află pe primul loc în intenţiile de vot, cu 41%, şi într-un sondaj SOCIOPOL.

Social-democraţii sunt urmaţi de PNL cu 27% şi USR cu 7%. ALDE are o cotă de 6%, iar PRU de 5%. UDMR, PMP şi PER ar fi cotate cu 4%, ratând astfel accederea în Parlament. Datele confirmă celelalte studii sociologice publicate în ultimele săptămâni ale campaniei electorale pentru alegerile parlamentare. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit unui sondaj Avangarde, dat publicităţii săptămâna trecută, PSD este favorit pentru 43% dintre respondenţi, pe locul al doilea se situează PNL, cu 27%, iar pe poziţia a treia, USR, cu 8%. 

Un sondaj realizat la comanda USR în urmă cu aproape două săptămâni poziţiona PSD tot pe prima poziţie la alegerile parlamentare 2016, cu 40%, urmat însă de USR cu 19% şi PNL cu 18%. ALDE şi PMP erau cotate cu 7% în cercetarea realizată de TNS, la comanda USR.

Românii sunt însă imprevizibili și ar putea da peste cap sondajele. Nu a mai rămas mult până vom afla rezultatele preliminare.