Evenimentul Zilei > International > REPUBLICA MOLDOVA. Parlamentul votează moțiunea de cenzură contra guvernului Streleț
REPUBLICA MOLDOVA. Parlamentul votează moțiunea de cenzură contra guvernului Streleț

REPUBLICA MOLDOVA. Parlamentul votează moțiunea de cenzură contra guvernului Streleț

Parlamentul de la Chişinău s-a reunit joi în şedinţă plenară pentru a dezbate moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţia socialistă şi comunistă împotriva guvernului condus de premierul liberal-democrat Valeriu Streleţ.

Semnatarii moţiunii îl acuză pe actualul premier de complicitate la actele de corupţie prin sprijinul acordat fostului său şef de partid Vlad Filat, aflat în prezent în arest preventiv sub acuzaţii de luare de mită şi trafic de influenţă.

Moţiunea a fost semnată de 42 de parlamentari comunişti şi socialişti. Pentru ca guvernul să fie demis sunt necesare 51 de voturi. Potrivit analiştilor, voturile lipsă ar putea fi veni din rândul democraţilor care au lăsat să se înţeleagă că şi-ar putea retrage susţinerea pentru guvernul condus de Valeriu Streleţ. Liberalii şi cei trei deputaţi din grupul fostului premier Iurie Leancă au anunţat că nu vor vota pentru moţiune.

Cu puţin înainte de începerea şedinţei parlamentului, premierul Valeriu Streleţ a precizat, într-o conferinţă de presă, că nu îşi dă demisia din funcţia de şef al guvernului, aşa cum îi solicitase anterior Partidul Democrat, considerând că demisia sa ar însemna ''asumarea unei enorme responsabilităţi în faţa unor consecinţe foarte grave''.

Dezbaterea moţiunii are loc pe fondul unui protest organizat de Partidul Socialiştilor, al lui Igor Dodon, în faţa clădirii parlamentului, manifestanţii cerând demisia guvernului Streleţ. Potrivit Radio Chişinău, în zonă a fost mobilizat un efectiv important de poliţişti.