Evenimentul Zilei > International > Republica Moldova: Dacă Rusia va opri gazele, sperăm că România şi UE ne vor ajuta
Republica Moldova: Dacă Rusia va opri gazele, sperăm că România şi UE ne vor ajuta

Republica Moldova: Dacă Rusia va opri gazele, sperăm că România şi UE ne vor ajuta

Guvernul de la Chişinău speră că Uniunea Europeană va ajuta Republica Moldova dacă Rusia va întrerupe tranzitul de gaze pe teritoriul Ucrainei, a spus ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, inforemează Radio Free Europe/Radio Liberty, citat de Mediafax.

Potrivit ministrului Economiei, Republica Moldova ar putea primi gaze din România sau din zăcăminte de pe teritoriul Ucrainei.

"Sperăm că lucrurile nu vor merge atât de departe, dar, dacă se va ajunge la oprirea gazelor, sperăm că partenerii din cadrul UE ne vor ajuta", a spus Valeriu Lazăr.

Uniunea Europeană a îndemnat Rusia să respecte angajamentele privind furnizarea gazelor. "Uniunea Europeană este un client bun. Achiziţionează 70% din exporturile ruse de energie", a declarat Pia Ahrenkilde-Hansen, purtătorul de cuvânt al Executivului de la Bruxelles.

"Aşteptăm ca furnizorii să respecte angajamentele şi este în interesul tuturor ca energia să nu fie utilizată ca instrument politic", a subliniat oficialul CE.

De altfel, preşedintele Vladimir Putin a dat asigurări că Rusia intenţionează să îşi îndeplinească obligaţiile privind livrarea gazelor spre ţările europene, dar nu poate garanta tranzitul pe teritoriul Ucrainei, pentru că acesta depinde de Kiev.

"Noi garantăm respectarea în totalitate a obligaţiilor faţă de consumatorii europeni. Dar problema nu este cu noi. Problema este garantarea tranzituilui gazelor pe teritoriul Ucrainei", a declarat Putin.

Vladimir Putin a trimis liderilor din 18 ţări, inclusiv celor din România şi Republica Moldova, o scrisoare privind riscurile economice asociate crizei ucrainene.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News