Republica Moldova ar putea cere din nou extrădarea lui Ilan Șor. Argumentele Chișinăului

Republica Moldova ar putea cere din nou extrădarea lui Ilan Șor. Argumentele Chișinăului Ilan Șor. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministerul Justiției din Republica Moldova ar putea cere din nou extrădarea oligarhului fugar Ilan Șor din Rusia. Ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat susține că autoritățile de la Chișinău nu au anunțate încă oficial despre noua cetățenie a lui Șor, dar când se va întâmpla asta, vor decide cum să opereze.

Reamintim că Ilan Șor, oligarhul din Republica Moldova condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a primit cetățenia Federației Ruse. Informația a fost confirmată de Viorel Țentiu, șeful Interpol Moldova.

Viorel Țentiu a precizat că Ilan Șor deține, în prezent, trei cetățenii – a Republicii Moldova, a Israelului și cea a Federației Ruse.

„Din informațiile operative, noi am cunoscut că Ilan Șor deține cetățenia Federației Ruse încă la începutul anului, mai exact este vorba de luna ianuarie. Fiind anunțat în căutare internațională, cu această informație a fost completată baza de date. În Republica Moldova este aprobată legea cu privire la dublă cetățenie, adică cetățenii ar putea să dețină nu mai mult de 2 cetățenii. Constatăm acum că, de facto, Ilan Șor este cetățean al trei state”, a declarat Viorel Țentiu pentru Teleradio-Moldova.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ilan Șor, Greu de extrădat

În acest context, șeful Interpol Moldova a subliniat că este puțin probabil ca Moscova să decidă extrădarea lui  Șor în Republica Moldova.

„Având în vedere că este și cetățean al Federației Ruse, conform procedurilor internaționale, nici un stat nu-și extrădează proprii cetățeni. Faptul că el a părăsit statul Israel pe 25 februarie și de atunci nu a mai revenit, devin niște acțiuni clare în acțiunile sale”, a mai spus Viorel Țentiu.

Pe 9 mai,  Șor a participat la parada militară din Piața Roșie, organizată de Ziua Victoriei. Alături de el s-a aflat și Evghenia Guţul, başcana Găgăuziei.

Ilan Șor, la Moscova.

Ilan Șor, la Moscova.. Sursa foto: newsmaker.md

Ilan Șor a părăsit Republica Moldova în vara anului 2019, imediat ce Partidul Democrat a pierdut guvernarea. Pe 13 aprilie, magistrații Curții de Apel l-au condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de pușcărie în dosarul „Frauda bancară”. Acesta a fost găsit vinovat de escrocherie și spălare de bani, astfel că toată averea lui, pe care era aplicat sechestru, urmează să fie confiscată în favoarea statului.