Evenimentul Zilei > Social > Reporter infiltrat la „festivalul jointurilor”. Drogurile au învins consumul alcool
Reporter infiltrat la „festivalul jointurilor”. Drogurile au învins consumul alcool

Reporter infiltrat la „festivalul jointurilor”. Drogurile au învins consumul alcool

Vara s-a încheiat doar calendaristic, dar până pe 20 septembrie litoralul este ocupat în proporție de 87%, conform hotelierilor de la malul mării. Nici la petreceri muzica nu se dă mai încet și nici românii nu dau semne că distracția le-a fost suficientă. În ultima săptămână de sezon estival, IPJ Constanța a constatat în flagrant delict 53 de infracțiuni de trafic și deținere de droguri de risc și de mare risc pentru consum, numai în stațiunea Mamaia.

Petrecerile în care drogurile circulă liber și tinerii nu se tem de lege sunt o realitate din ce în ce mai vizibilă pentru toată lumea. Am fost prezenți la ultima ediție a festivalului Sunwaves, care a avut loc în Mamaia. Evenimentul le este cunoscut oamenilor legii, care ediție de ediție întocmesc dosare penale tinerilor ce vând sau consumă droguri, pe plajă sau în corturi, pe ritmuri electronice 24/24, timp de șase zile, atât cât durează petrecerea.

Apa plată, cel mai vândut produs la baruri

Abonamentele Sunwaves se vând cu 229 de lei și îți oferă acces pe durata întregului festival. După ce treci de un control minim al unor agenți de pază, ajungi pe o plajă plină de tineri care poartă ochelari de soare și noaptea. Oamenii se grupează în funcție de preferințele muzicale în mai multe corturi. Cei mai mulți se feresc de alcool, iar apa plată este cel mai vândut produs la barurile festivalului, dovadă stau pozele cu munții de peturi de apă la 0,5 l care tot circulă pe rețelele sociale. Cei mai mulți știu deja că substanțele interzise în combinație cu tăria nu au efecte plăcute.

Joint-urile, preparate în mulțime

În cele 3 ore cât am stat la Sunwaves, am fost abordat de un dealer și am văzut zeci de tineri pe boabe, iarbă sau alte substanțe interzise. Dacă vii fără nimic la tine, la festival faci rost destul de ușor. Fraza standard de abordare este „Vrei ceva?”, iar pentru 60-70 de lei primești o pastilă denumită Phillip Plein, Chuppa Chups, Gucii, Whatsapp, iar iarba are un preț mai scăzut, 50-60 de lei pentru un gram.

Am văzut cum un tânăr adaugă într-o țigară, pe lângă tutun, alte ingrediente de culoare verde. El poate spune, oricând, că acolo nu este marijuana, ci doar tutun conform principiului: ,,Hoțul neprins, negustor cinstit”.

Efectele drogurilor, promovate pe net

Lipsa educației privind substanțele interzise este una dintre problemele principale de care tinerii români se lovesc. Cu toate că pe piață circulă tot felul de pastiluțe, pastile și prafuri, nu există informări și avertizări disponibile pentru cei care sunt curioși să încerce sau cei care au luat deja și nu știu ce se întâmplă cu corpul lor în următoarele zile. Dincolo de granițe, ONG-urile alocă bugete impresionante pentru informarea corectă a populației. La noi, totul e mai rudimentar. Pe Instagram a apărut o pagină pe care au pus tot felul de poze și înregistrări cu oameni care au reacții ciudate și despre care au sugerat că sunt consumatori de droguri.

Cele mai diverse oferte

Din datele IPJ Constanța, la sfârșitul lunii august, în Mamaia a fost depistat un tânăr, de 20 ani, din județul Mehedinți, în timp ce oferea spre vânzare 51 de comprimate ecstasy și un alt tânăr, din București, de 20 de ani, în timp ce oferea spre vânzare 29 de comprimate ecstasy, 3 grame de canabis și 0,5 grame de cocaină.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: