Evenimentul Zilei > Justitie > Remușcările decanului care cerea favoruri sexuale. „Ce m-aș urca pe tine, ca pe scara de incendiu!”
Remușcările decanului care cerea favoruri sexuale. „Ce m-aș urca pe tine, ca pe scara de incendiu!”

Remușcările decanului care cerea favoruri sexuale. „Ce m-aș urca pe tine, ca pe scara de incendiu!”

Patru profesori și un student de la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița, au fost trimiși în judecată pentru fraudarea unor examene

Fostul decan al Facultăţii de Ştiinţe Sociale din cadrul Universitatea „Eftimie Murgu”, Reșița, Ion Florin Franț (35 de ani), acuzat că a cerut unei studente – ofițer sub acoperire al Direcției Generale Anticorupție – favoruri sexuale, în schimbul promovării unor examene, a recunoscut parțial acuzațiile procurorilor. Profesorul este arestat din 10 iulie 2015.

Rechizitoriu SUPC

Pus în fața probelor, Franț a ținut să precizeze că nu i-ar fi condiționat studentei intervenţia pe lângă cadrele didactice pentru promovarea examenelor. „Nu am condiționat petrecerea nopții respective, de promovabilitatea examenelor”, a explicat profesorul.

Procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) din Parchetul General au decis trimiterea în judecată a acestuia, a altor trei cadre universitare și a unui student. Este vorba de: Irina Oriol (55 de ani) – fost conferențiar universitar, Ruxana Mariana Lavinia Ghiță (34 de ani) – fost asistent universitar, Mihai Vișan (56 de ani) – fost lector universitar și Alexe Ilici (39 de ani) – student.

Potrivit rechizitoriului, Franţ, Oriol, Ruxana Ghiţă şi Vişan au sprijinit promovarea unor studenţi la materiile la care ei sau alţi dascăli erau titulari, existând situații în care lucrările de an erau aduse deja făcute de studenți sau erau date în biroul de lucru al profesorului, într-un cadru privat, fiindu- le permis studenților favorizați să copieze.

Procuroarea Denisa Cristodor (SUPC) – cea care a coordonat ancheta în acest caz – arată că „studenții favorizați fac parte dintr-un cerc foarte strâns de relaționări, care le asigură o eventuală protecție”.

Universitatea beizadelelor

„Dintre studenții favorizați în promovarea cu «regim preferențial al examenelor» – când pot aceștia să vină la examene și în cadru privat cu punerea la dispoziție a unor materiale din care să copieze -, făcând parte cadre MAI (polițiști și pompieri cu funcții de conducere), fiii/ rudele unor șefi din cadrul IPJ Caraș Severin, oameni de afaceri sau fiii acestora, fii de demnitari, persoane care să le asigure protecția juridică”, susține procuroarea de caz.


FOTO: După fi ecare întâlnire cu profesorul universitar, înregistrată ambiental, studenta-polițistă făcea un proces-verbal în care povestea totul FOTO: SHUTERSTOCK„Din picioare mă bagi în boală. Fiț-ar curu’ să-ți fi e”

Puși în fața interceptărilor ambientale și telefonice, profesorii și studenții implicați în fraudarea examenelor au recunoscut acuzațiile. După cum am arătat, una din probele cheie din acest caz a fost făcută cu ajutorul polițistei DGA, care a fost deghizată în studentă.

„Le iei indiferent când”

Florin Franț i-a promis „studentei” că, dacă face amor cu el, va promova toate examenele: „Deci toate examenele și le iei indiferent când, iarnă, vară sau toamnă, fiind prezentă, sută la sută”.

Profesorul universitar făcuse o adevărată pasiune, potrivit interceptărilor: „Din picioare mă bagi în boală. F i ț – a r curu’ să-ți fie”, „Când te-ai dat jos din mașină, mi-ai băgat curu’ ăla în nas, cu chiloții tăi, bikinii ăia băgați în cur”, „Ce m-aș urca pe tine ca pe scara de incendiu…”, „Un sărut tre’ să-mi dai, mort-copt, un sărut tre’ să-mi dai! Dă-mi un sărut!”, „Ok, nu mă laşi să te sărut, dar lasă-mă să te mângâi, nu mai tot… nu-mi tot lua mâinile, ce-ai? De ce eşti stresată?”, „Mă omori cu zile, înţelege-mă! N-am dormit toată noaptea, de-abia am aşteptat să vii! Şi tu nu mă laşi să te ating, eşti nebună?!”, sau „Olteancă fierbinte! Ce te-aș săruta! Ah”.

„Dacă tu ai tehnică pe tine”

Decanul Florin Franţ a avut un moment în care și-a dat seama că poate este înregistrat, într-o discuție cu studenta – polițistă, pe 27 noiembrie 2014. Profesorul era reticent, știind că este ilegal ceea ce face.

Florin Franț: Vezi câte se întâmplă în lumea asta, acuma, nu?

Studenta-polițistă: Ce?

Florin Franț: Tot felu’ de chestii de…. te uiţi la televizor unde scrie „Breaking news”?

Studenta-polițistă: Sincer? Nu prea mă uit la televizor. Urăsc ştirile….

Florin Franț: Urăşti ştirile?

Studenta-polițistă: Și mama îmi zice de foarte multe ori: «Mai uită-te şi tu să vezi ce îi în lumea asta!». Dar nu…

Florin Franț: De DNA, de DIICOT ai auzit?

Studenta-polițistă: Ăă… de ăştia am mai auzit. Da.

Florin Franț: De Poliție ai auzit?

Studenta-polițistă: Da, am auzit.

Florin Franț: Păi şi ce-ţi veni acuma ca eu să te ajut pe tine? Dacă tu ai tehnică pe tine?

Studenta-polițistă: Doamne…. ferească Sfântu’! Era să zic vreuna. Mă percheziţionaţi?

Florin Franț: Nu aici.

Studenta-polițistă: Glumeam, oricum.

Florin Franț: Eu nu. Dacă ai tehnică pe tine?

Studenta-polițistă: Nu. Nu se pune problema de aşa ceva. Adică…