Evenimentul Zilei > International > Relațiile SUA-Rusia, tensionate, după oprirea negocierilor
Relațiile SUA-Rusia, tensionate, după oprirea negocierilor

Relațiile SUA-Rusia, tensionate, după oprirea negocierilor

SUA au suspendat discuțiile cu Rusia pe problema siriană, acuzând Kremlinul că a bombardat, alături de armata lui Assad, orașul Alep. În replică, Moscova a anulat un acord privind armele nucleare, semnat în anul 2000

Anticipând oprirea dialogului, după mai multe avertismente din partea oficialilor americani, președintele rus, Vladimir Putin, a răspuns retrâgându-se din acordul privind controlul armelor strategice, care prevede ca cele două părți să renunțe la 34 de tone de plutoniu, material folosit în fabricarea armelor nucleare. Deciziile arată foarte clar o deterioare a relațiilor dintre SUA și Rusia, care sunt acum de părți opuse ale baricadei în Siria, Ucraina și nu numai.

Degradarea relației bilaterale

„Cooperarea în problema siriană a fost ultima încercare a administrației americane de a opri înrăutățirea relației bilaterale cu Rusia”, explica Andrew S. Weiss, fost expert al Casei Albe pe spațiul rusesc. „Neîncrederea și ostilitatea dintre SUA și Rusia sunt în creștere și vor determina comportamentul rușilor mulți ani de acum înainte”, a spus specialistul citat de NY Times.

În urmă cu o lună, părea că secretarul de Stat american, John Kerry, ar putea încheia un acord cu omologul rus, Serghei Lavrov, pe problema cooperării în Siria, pentru reducerea violențelor, acordarea de ajutoare umanitare și colaborare în atacarea jihadiștilor. Din păcate, nu s-a ajuns la un acord.

Amenințări, de ambele părți

Administrația Obama a amenințat că va suspenda negocierile, dacă rușii nu opresc bombardamentele și nu-l conving pe Bashar al-Assad să facă același lucru. Keryy și Lavrov au discutat, de mai multe ori un armistițiu pentru câteva zile părea să devină realitate, dar luni distanța dintre Rusia și Occident a devenit mai mare ca oricând.

Americanii îi acuză pe ruși că nu și-au respectat promisiunile, dar nu spun nimic despre armele antiaeriene furnizate opoziției siriene și despre sancțiunile economice impuse rușilor care ajută guvernul sirian.

Pentru că „relațiile cu SUA s-au deteriorat radical”, Putin a suspendat participarea țării sale la un acord încheiat în 2000 privind folosirea plutoniului, unul dintre acordurile importante semnate după Războiul Rece.