Relațiile Cipru - SUA trec la un nivel superior

Relațiile Cipru - SUA trec la un nivel superior Anthony Blinken. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Întâlnirea de la Washington dintre ministrul Afacerilor Externe din Cipru, Constantinos Kombos, și omologul său american, Antony Blinken, este considerată a fi de o importanță diplomatică deosebită.

Relațiile Cipru - SUA, la un nivel superior

Se consideră că este deja pregătit terenul pentru ducerea relațiilor bilaterale la un nivel superior, după ce aceste relații au fost dezvoltate în ultimii ani, mai ales începând cu mandatul lui Nikos Christodoulides la Ministerul Afacerilor Externe, scrie Reporter.cy.

Contribuția importantă a Republicii Cipru la criza care a izbucnit în regiunea Orientului Mijlociu a evidențiat încă o dată poziția strategică a Ciprului și rolul pe care această țară îl poate juca în estul Mediteranei, iar acest rol pare că a fost evaluat de către Washington ca fiind foarte important.

Cipru se distanțează de Rusia

Politica externă americană recunoaște stabilitatea pe care Nicosia o poate oferi, precum și pașii pe care i-a întreprins în ultimii ani pentru a se distanța de Rusia și de capitalurile ei (banii pompați de Rusia și oligarhi ruși în bănci și companii off-shore din Cipru n.trad.), problemă care până a cum a constituit un obstacol în calea dezvoltării relațiilor ciprioto-americane, pe lângă presiunea exercitată de Turcia, ca partener strategic și aliat al SUA în NATO.

Ne puteți urmări și pe Google News
Cipru, harta

Cipru, harta © Butenkow | Dreamstime.com

Acum multe dintre aceste obstacole au fost înlăturate, întrucât atât în ​​problema ucraineană, cât și în general, Republica Cipru s-a plasat în mod clar în tabăra occidentală.

Contribuția Ciprului în criza din Orient

Totodată, a ajutat substanțial la evacuările din Israel și ulterior la inițiativa pentru coridorul umanitar maritim către țărmurile Gazei, întărindu-și poziția diplomatică în ochii americanilor.

Se pare că SUA recunosc posibilitatea cooperării cu Nicosia într-o gamă largă de probleme actuale, care vizează, printre altele, securitatea regională, energia, precum și perspectivele unei cooperări economice ulterioare, creând astfel o nouă posibilitate de aprofundare a relațiilor cu SUA, după ce decenii întregi Washingtonul a tratat Ciprul ca fiind mai degrabă un ghimpe în relațiile greco-turce decât ca pe un stat cu un rol important în regiune.

(Traducerea: Carolina Ciulu, RADOR RADIO ROMÂNIA)