Un nou val de refugiați se îndreaptă spre Europa. Cipru cere intervenția UE

Un nou val de refugiați se îndreaptă spre Europa. Cipru cere intervenția UE Sursa: Facebook

Fluxul mare de refugiați a luat prin surprindere autoritățile cipriote care au cerut sprijinul UE pentru oprirea valului de migranți sosiți din Liban. Autoritățile de la Nicosia au transmis că taberele de refugiați sunt pline până la refuz.

Cipru, invadat de refugiați

Doar în cursul acestei săptămâni peste 600 de refugiați din Siria și Liban au ajuns în statul insular. Fugăriți de situația precară din țările de origine, migranții își pun viața în pericol în căutarea unui trai mai bun.

„Situaţia se înrăutăţeşte progresiv şi în ultimele zile am experimentat în esenţă un atac de bărci putrezite şi de refugiaţi care îşi pun viaţa în pericol. Toate indiciile arată că vor continua”, a declarat Constantinos Ioannou, ministrul cipriot de interne.

Refugiați

Sursa foto: Arhiva EvZ

Autortitățile cer sprijinul Uniunii Europene

Creșterea progresivă a numărului de refeugiați este cauzată de conflictul în desfășurare de la granița libanezo-israeliană. În aceste condiții autoritățile din Cipru au lansat apeluri repetate partenerilor din UE să declare zone sigure mai multe regiuni din Siria.

Ne puteți urmări și pe Google News

O acțiune care ar facilita întoarcerea regugiațililor de război în țara de origine. Totodată, ministrul cipriot de interne solicită Uniunii Europene să condiționeze ajutorul acordat Libanului în funcție de stoparea fluxului de migranți.

Refugiati

Sursa foto: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Numărul de refugiați a crescut dela 78 la 2.000 de persoane

În primele trei luni ale acestui an, 2000 de refugiați s-au adăpostit în Cipru din cauza războiului sau a condițiilor precare din țara de origine. Cifra raportată de autorități este exponențială față de aceeași perioadă a anului trecut, când s-au raportat doar 78 de migranți.

Nikos Chrsitodoulides, președintele cipriot, într-un dialog cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a subliniat că Liban nu trebuie să-și exporte problema migrației. Potrivit datelor oficiale refugiații plătesc călăuzelor 3.000 de dolari pentru o deplasare spre Cipru, iar pentru Italia, prețul urcă până la 7.000 de dolari.

„Traficanţii le dau doar o busolă setată la 285 de grade, mâncare şi apă pentru o zi şi ei pornesc”, a mai spus ministul cipriot de interne, potrivit Reuters.