Israel și Cipru, discuții despre un coridor rapid pentru Gaza

Israel și Cipru, discuții despre un coridor rapid pentru Gaza Gaza/ Sursa Foto: Arhiva EVZ

Israel și Cipru poartă discuții privind înființarea unui „coridor rapid” maritim pentru ajutoare destinate Fâșiei Gaza.

Israelul și Cipru au convenit miercuri să caute modalități privind înființarea unui coridor maritim pentru ajutoare către Gaza, demers etichetat de Israel drept un „pas important” către desprinderea din punct de vedere economic de enclava pe care a invadat-o pentru a-i elimina pe militanții Hamas.

Control din Israel al coridorului

Ministrul israelian de Externe a fost în Cipru pentru discuții despre acest coridor, măsură propusă de Nicosia la începutul lunii noiembrie. Coridorul va fi supus unei inspecții de securitate coordonate de Israel, se arată într-un comunicat al Ministerului israelian de Externe.

Cipru, cel mai apropiat stat membru al Uniunii Europene de Orientul Mijlociu, s-a oferit să găzduiască și să opereze facilități pentru ajutor susținut direct pentru Fâșia Gaza odată ce războiul devastator dintre Israel și Hamas se va fi încheiat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă planul se va materializa, va fi pentru prima dată când blocada navală israeliană asupra Gaza se va atenua, de când a fost impusă prima dată de Israel în 2007, după ce gruparea islamistă Hamas a preluat controlul asupra teritoriului palestinian.

„Ajutorul internațional, bine supravegheat, va ajuta regiunea să câștige mai multă stabilitate și prosperitate”, a spus Cohen la finalul discuțiilor purtate cu omologul său cipriot, Constantinos Kombos.

Presiuni pentru permiterea mai multor ajutoare

Anunțul are loc în contextul în care Israelul se confruntă cu o presiune din ce în ce mai mare din partea aliaților săi internaționali pentru a scădea în intensitate un atac militar care a devastat o mare parte a enclavei de coastă, ca ripostă la atacul sângeros transfrontalier executat de Hamas pe 7 octombrie.

Până la momentul atacului, Israelul permitea doar în condiții stricte comerțul cu Gaza, enclavă săracă și izolată, și un număr limitat de permise pentru ca cetățenii din Gaza să lucreze în Israel pentru salarii mult mai mari.

Obiectivul general, a spus Cohen, este crearea unei „căi rapide” pentru ca ajutorul umanitar să fie livrat printr-un coridor maritim. Echipele tehnice din partea celor două țări vor continua discuțiile miercuri și joi, a spus Cohen.

Ce urmărește Israel

„Scopul nostru este să avem toate detaliile convenite cât mai curând posibil”, a spus Cohen. Cei doi miniștri au vizitat portul Larnaca, care este situat la aproximativ 370 km nord-vest de Gaza și ar fi punctul de control de securitate la capătul cipriot al căii maritime.

Fâșia Gaza nu dispune de facilități portuare, dar Marea Britanie a oferit nave amfibii capabile să acceseze coasta enclavei fără a fi nevoie de infrastructură specială.

Israelul spune că blocajul său de lungă durată din Gaza este o măsură de precauție pentru ca la Hamas și la alte grupări militante palestiniene să nu ajungă armament pe căi maritime și o aplică pe orice transport maritim.

Un purtător de cuvânt al Ministerului israelian de Externe a declarat că navele care participă la livrările de ajutoare prin coridor vor fi exceptate de la blocadă.

(REUTERS/ traducere RADOR)