Evenimentul Zilei > Actualitate > REÎNVIE MESERIILE la români! Părinții „aleargă” după studii superioare, copiii vor să se facă muncitori
REÎNVIE MESERIILE la români! Părinții „aleargă” după studii superioare, copiii vor să se facă muncitori

REÎNVIE MESERIILE la români! Părinții „aleargă” după studii superioare, copiii vor să se facă muncitori

În timp ce părinții români își doresc pentru copiii lor studii superioare, tinerii preferă o meserie, pentru că le oferă șansa unui câștig mai rapid. Acestea sunt rezultatele celui mai recent studiu despre percepția românilor despre profesii și meserii.
În timp ce 65% dintre părinții intervievați își doresc profesii cu studii superioare pentru copiii lor, pentru că sunt respectate sau aduc un câștig financiar mai mare, jumătate dintre tinerii cu vârste între 18-24 ani (53%) preferă meseriile din categoria „gulerelor albastre”, atât pentru că le place meseria respectivă, cât și pentru că le aduc bani mai rapid, arată studiul „Meserii pentru România”, efectuat de D&D Research și Bucegi.
 
În România, publicul larg aspiră către ocupațiile  din așa zisa categoria a gulerelor albe – de exemplu părinții își sfătuiesc în continuare copiii să se facă medici, avocați/juriști sau profesori. Aceasta, în condițiile în care jumătate din români consideră că a avea o meserie este mai important decât a face studii superioare, în special pentru că o meserie permite celui care o practică să «se descurce oriunde și în orice condiții»” explică Vlad Tureanu, reprezentant D&D Research.
 
Deși meseriile din categoria „gulerelor albastre”, adică a celor care practică munca fizică necalificată sau calificată, nu primesc respectul cuvenit, cei care le practică optează tot pentru meserii din această categorie. Pe primele trei locuri în topul ocupațiilor respectate se găsesc profesii care necesită studii superioare: medic, profesor, avocat/jurist, meseriile având un procentaj mult mai mic. Cu toate acestea, jumătate dintre cei care practică deja o meserie (57.4%), s-ar reorienta către o meserie din aceeași categorie dacă ar avea șansa să o ia de la capăt, iar primele două alegeri ar fi șofer sau mecanic.
 
De asemenea, 65% dintre români consideră că o meserie se învață prin pregătire, la școală, iar o treime dintre tinerii între 18-24 de ani cred că o meserie se învață cel mai bine chiar la școlile de meserii. „Studiul «Meserii pentru România»” arată că suntem o societate a contrastelor: tinerii de astăzi s-ar orienta catre pregătirea practică, chiar dacă așa zisa categorie a «gulerelor albastre» nu intră în topul profesiilor respectate de români, iar meseriașii nu sunt percepuți ca fiind plătiți suficient de bine. Însă, aproape jumătate dintre românii care practică o meserie sunt mândri de meseria lor. Prin campania «Cinste vouă!»”, Bucegi® își propune să readucă românilor mândria și respectul pentru astfel de meserii, care fac țara să meargă mai departe”,  spune și Narcis Horhoianu, Director de Marketing HEINEKEN România, compania care are în portofoliu berea Bucegi.
 
Pentru majoritatea românilor (70%), componenta financiară este cea mai importantă atunci când vine vorba de alegerea locului de muncă. O „meserie de viitor” trebuie să fie o meserie care aduce bani.
 
Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 1.150 persoane, cu vârste între vârstă (18-55), în intervalul 19-25 iunie 2014.