Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > ORIGINILE REVOLUȚIEI SEXUALE. Dr. REICH a colaborat cu FREUD și EINSTEIN, dar a LUAT-O RAZNA și a sfârșit ca VÂNĂTOR de OZN-URI. Istoria ALTFEL decât o înveți la școală
ORIGINILE REVOLUȚIEI SEXUALE. Dr. REICH a colaborat cu FREUD și EINSTEIN, dar a LUAT-O RAZNA și a sfârșit ca VÂNĂTOR de OZN-URI. Istoria ALTFEL decât o înveți la școală

ORIGINILE REVOLUȚIEI SEXUALE. Dr. REICH a colaborat cu FREUD și EINSTEIN, dar a LUAT-O RAZNA și a sfârșit ca VÂNĂTOR de OZN-URI. Istoria ALTFEL decât o înveți la școală

Să mai spună cineva că între ideologia progresistă și nebunie nu există nicio legătură. Mărturie stă tumultoasa viață a doctorului Wilhelm Reich, unul dintre părinții revoluției sexuale.

Născut într-o familie evreiască, Reich și-a petrecut o parte din copilărie în Bucovina, aflată pe atunci sub stăpânirea Austro-Ungariei. După ce a luptat în primul război mondial, Reich a studiat medicina și a lucrat o vreme în clinica lui Sigmund Freud, devenind un psihanalist extrem de influent.

Cărțile sale „Analiza caracterelor”, „Psihologia maselor în fascism”, dar mai ales “Revoluția sexuală”, au marcat atât psihiatria, cât și mișcările politice așa-zis progresiste. Numele său a ajuns să fie scris pe ziduri de studenții turbulenți care au dat peste cap Franța în mai 1968, alături de cele ale altor personaje celebre, precum Marx, Mao sau Marcuse.

Popularitatea de care s-a bucurat printre tinerii comuniști răzvrătiți nu e deloc întâmplătoare. În primul rând, Reich a încercat să împace teoria politică a lui Marx cu psihanaliza lui Freud, afirmând că nevrozele își au originea deopotrivă în condițiile sexuale și socio-economice, dar mai ales în ceea ce el numea „potența orgasmică”.

Un alt argument pentru care tinerii din 68 îl adorau pe Reich este, desigur, pledoaria lui pentru libertate sexuală. Potrivit lui Reich, dacă eliberăm sexualitatea de sub orice fel de constrângeri, vom da naștere unei societăți iubitoare de pace. De pe aceste poziții, Reich a condamnat relațiie monogame pe viață, pe care le numea „căsătorii compulsive”.

Tot în teoria lui Reich se găsesc și alte idei îmbrățișate astăzi de așa-zisele forțe ale progresului. Pentru că Reich denunța, deopotrivă, suprimarea sexualității infantile, lipsa unei educații sexuale sincere, precum și persecuția homosexualilor. Chiar mai controversate decât atacul său la adresa normelor sociale au fost metodele folosite de dr. Reich.

Medicul austriac încerca să-și vindece pacienții prin „orgasmoterapie”, mai precis un masaj prin care terapeutul își apasă degetul sau palma puternic și dureros pe fălcile, gâtul, pieptul, spatele sau coapsele pacientului, cu scopul de a-i dizolva rigiditatea musculară și a caracterului.

Ceva mai târziu, după ce s-a mutat în Statele Unite ca să scape de naziști, Reich a anunțat că a descoperit o energie biologică sau cosmică, pe care a numit-o „orgone”. Ca urmare, a inventat și niște acumulatori de “orogoni” cu care să-și trateze pacienții. Era vorba de un dispozitiv de dimensiunile unei cabine telefonice, care, susținea medicul, aduna energie din atmosferă și îi vindeca pacientul aflat în interior o sumedenie de afecțiuni, de la răcelile obișnuite, la impotență și cancer.

Mai mult, în 1941, l-a vizitat pe Albert Einstein la Princeton să-i spună că a descoperit o "energie specific biologică și care se comportă în multe privințe diferit față de energia electromagnetică".

Ca să-l convingă, i-a spus celebrului savant că există posibilitatea ca această energie să fie folosită împotriva bolilor, dar și ca armă în lupta împotriva fascismului. Einstein a încercat câteva experiențe pe baza teoriei lui Reich, dar acestea nu au dat niciun fel de rezultate.

Nu a fost singura veste proastă pe care a primit-o Reich în America. Cam insensibile la progresul științei, autoritățile americane din acea vreme l-au arestat. Pe 12 decembrie 1941, a doua zi după ce Germania declarase război Statelor Unite, Reich a fost ridicat din casa sa de FBI și dus pe Insula Ellis.

Prima noaptea a petrecut-o pe podea, înconjurat de alți deținuți- naziștii din German American Bund. Reich a crezut că aceștia îl vor omorî. Până la urmă, însă, după ce a amenințat că va intra în greva foamei, a fost eliberat, dar a fost plasat sub supraveghere. În anii 50 ai secolului trecut, sănătatea mintală a lui Reich a început să se deterioreze rapid.

La sfârșitul lui 1954, a ajuns la concluzia că Pământul este atacat de OZN-uri sau „energie alfa”. Împreună cu fiul său, a început să scruteze cerul prin binoclu sau telescop pentru a depista OZN-uri. Când credeau că au descoperit unul, îndreptau spre el un dispozitiv inventat de Reich și numit cloudbuster pentru a le fura energia.

Tumultoasa viață a lui Wilhelm Reich s-a sfârșit însă în închisoare, unde doctorul ispășea o pedeapsă de doi ani pentru că și-a comercializat „acumulatorul de orogone” încălcând Legea americană privind alimentele și drogurile.

Deși multă lume ar putea crede că ideile unui asemenea om de știință trăsnit ar trebui tratate cu mare băgare de seamă, teoriile lui Reich sunt și astăzi la modă în Occident, mai ales printre cei care vor să întoarcă lumea cu fundul în sus.