Rămân în urmă tonele de gunoaie și, pe alocuri, regretele… Regrete că turiștii români încă nu au învățat să se comporte așa cum ar trebui în condiții care se impun. 

Bogdan Constantin este un salvamar care de 11 ani, încă de când era adolescent, se luptă să scoată oamenii din ghearele mării furioase. A salvat atât de multe vieți, încât nici nu le mai știe numărul. Este mulțumit că a reușit să își facă meseria, dar are în suflet o tristețe, pentru că de multe ori, primește de la oamenii pe care îi salvează ridicături de umeri sau chiar înjurături.

Bogdan e resemnat. Recunoaște că intercațiunea cu oamenii este mai dificilă decât salvarea lor de la înec. „Nu de puține ori mi-a venit să-i pocnesc pe cei care nu ne ascultă sfaturile și ne înjură pentru că încercăm să le salvăm viața”, spune salvamarul, într-un interviu acordat Libertatea.ro.

Salvamarul marturisește că cel mai trist lucru este că oamenii nu realizează că misiunea sa este să le salveze viațile și nu este pus acolo să le strice distracția: „Nu, nu suntem respectați, nu avem nici o autoritate în fața lor. Dacă le explicăm că le vrem binele și vrem să le salvăm viața, ne ignoră. De cele mai multe ori primim răspunsuri de genul: Ce bah, nu am strâns bani un an întreg să îmi spui tu mie cum și când să intru în apă”, spune Bogdan.

Vorbind despre ignoranța turiștilor, Bogdan spune că: „Sunt turiști ceva mai curioși și vin să ne întreabe care sunt semnificațiile steagurilor. Dar ceilalți, deși nu le cunosc, nici nu întreabă. Ignoră cu desăvârșire. Pur și simplu nu-i interesează.”

„Îi scoți din apă, te injură și apoi intră iar sperând că tu vei fi ăla care cedează primul”, mai spune Bogdan, pentru Libertatea.ro.