Evenimentul Zilei > Actualitate > Regina va avea arme cu „urechi artificiale”. Buget imens pentru noul tanc britanic
Regina va avea arme cu „urechi artificiale”. Buget imens pentru noul tanc britanic

Regina va avea arme cu „urechi artificiale”. Buget imens pentru noul tanc britanic

Armata britanică face pasul către vehicule complet digitalizate, cu dotări de ultimă generație.

Marea Britanie a alocat un buget uriaș pentru noua sa „jucărie”. Este vorba despre un tanc în valoare de 10 milioane de lire sterline, care este dotat cu „urechi artificiale”.

Vehiculul de tip Ares face parte din cea mai nouă generație și conține trei senzori acustici pentru a identifica direcția focului inamic. Astfel, Ares este primul vehicul complet digitalizat al armatei britanice, anunță The Sun.

Aceste „urechi” transmit locația exactă ale locului de tragere din partea inamicului către o mitralieră ghidată de computerul montat pe acoperișul acestui vehicul.

Această armă poate rămână axată pe ținte invizibile, chiar și atunci când Ares-ul gonește pe un teren accidentat cu o viteză de până la 43 km/h.

Astfel, armata britanică salută acest concept, catalogându-l drept „o schimbare majoră în eficiența câmpului de luptă”.

„Aceste vehicule vor oferi infanteriei blindate ale armatei și brigadelor de atac un avantaj critic față de orice adversar posibil, printr-o combinație de cea mai nouă tehnologie, niveluri exemplare de protecție a echipajului și, bineînțeles, soldații noștri profesioniști de talie mondială”, a declarat Armata.

Primele șase vehicule Ares au fost deja livrate la terenul de antrenament din Wiltshire.

Un vehicul Ares cânărește până la 42 de tone, cu aproape cinci ori mai mult decât predecesorii lor.

Acesta este conceput pentru a transporta un nou tip secret de „armură reactivă explozivă” care explodează spre exterior înainte de a fi lovit, pentru a proteja echipajele din interior.

Guvernul a comandat 600 de vehicule noi, ca parte a unei tranzacții de 5,5 miliarde de lire sterline cu General Dynamics, cu sediul în Merthyr Tydfil în Țara Galilor.

Acestea includ 245 de variante Ajax cu tunuri devastatoare de 40 mm. Explozibilul tras poate performa betonul armat fără nicio problemă, dacă aceste are o grosime chiar și de 20 de cm.

Vehiculele Ares și Ajax urmează să înlocuiască flota îmbătrânită a armatei de transportatori de trupe care folosesc modelul Spartan și tancurile de recunoaștere ușoară Scimitar care au intrat pentru prima dată în serviciu în 1971.

Scimitar și Spartan, care au luptat și în Afganistan, sunt mai rapide și mai ușoare, dar echipajele sunt mai puțin protejate.

General Dynamics a spus despre Ares că oferă „cea mai bună protecție și supraviețuire, fiabilitate și mobilitate”.