Regina Elisabeta a vizitat nava pavilion a Marinei Regale, în baza Portsmouth, înaintea călătoriei operaționale inaugurale pe care nava o va face către zone marine asiatice, relatează Rador. Portavionul HMS Queen Elizabeth va conduce o flotilă alcătuită din zece nave de război britanice și ale aliaților într-o misiune de șase luni.

Grupul de nave de război va naviga pe o distanță de 26.000 de mile în următoarele 28 de săptămâni, cu opriri în porturi din Oman, Singapore, Coreea de Sud și Japonia. Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că flota își va exercita dreptul la libera navigație în Marea Chinei de Sud, însă a ținut să sublinieze faptul că Marea Britanie nu caută vreo confruntare cu China. ”Aceasta este mai degrabă o misiune informală ce are drept scop consolidarea relațiilor cu aliații și impulsionarea comerțului în regiune” a mai spus acesta.

Regina a purtat un compleu de culoare roșie și una dintre numeroasele ei pălării asortate și a conversat cu echipajul.

Transmis în direct pe pagina de Facebook a The Telegraph, momentul a fost urmărit de peste 10.000 de oameni, iar regina a primit zeci de încurajări și felicitări.  ”Our brave queen”, au fost cele mai multe dintre remarci.