Regele Carol al II-lea, uitat in capela

Regele Carol al II-lea, uitat in capela

Familia regala a Romaniei vrea sa ridice o necropola in care sa fie inhumate si ramasitele pamantesti ale Reginei Elena, mama Regelui Mihai I.

Chiar daca demersurile au fost facute in urma cu aproape un an, informatia a iesit abia recent la iveala. '

In primavara anului trecut, Regele Mihai a vizitat Manastirea Curtea de Arges. Atunci, Majestatea Sa si-ar fi exprimat dorinta, potrivit preotului Nicolae Margaritescu, consilierul episcopal al Episcopiei Argesului si Muscelului, de a ridica aici o capela mortuara pentru familia regala.

Tot potrivit parintelui Margaritescu, Regele Mihai ar fi refuzat atunci sa viziteze sicriul Regelui Carol al II-lea, aflat in curtea manastirii. Dorinta lui Mihai I nu s-a putut materializa deocamdata, deoarece terenul pe care urma sa se ridice capela nu poate fi retrocedat Episcopiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sarcofagul zincat, depus "la vedere"

Pe 14 februarie 2003, la Curtea de Arges au fost aduse osemintele lui Carol al II-lea si ale Elenei Lupescu, ultima sa sotie. Dimineata devreme, preotii au ingropat sicriul cu ramasitele trupesti ale "Duduii", cum era cunoscuta Elena, in spatele Palatului Episcopal, intr-un cavou. Mai tarziu, sicriul lui Carol al II-lea a fost depus temporar in Capela "Sf. Petru si Pavel". Exilul regelui se terminase.

Chiar daca ramasitele pamantesti ale unui rege al Romaniei odihnesc in parcul Manastirii Curtea de Arges, nimic nu semnalizeaza aceasta prezenta. Nu exista niciun marcaj pe nicaieri.

Doar printre gratiile capelei se poate zari un cosciug acoperit cu steagul Romaniei, deasupra caruia se afla fotografia Regelui. Cei care trec pragul manastirii se arata indignati de lipsa de respect, dar si de faptul ca sarcofagul zincat sta intr-un spatiu deschis.

"Domnule, nu cred ca e normal sa stea sicriul asta asa. O fi el de zinc, dar cu igiena cum e?!", se intreaba Ion Pavel, un pensionar care se plimba ieri prin parcul manastirii. "Problema inhumarii ramasitelor lui Carol al II-lea nu s-a luat in discutie. Nu e de actualitate pentru Casa Regala", ne-a declarat Simina Mezincescu, reprezentantul Casei Regale.