S-a născut pe 3 august 1903 la Sinaia, fiind al patrulea copil al cuplului princiar Ferdinand și Maria.

La nașterea sa, fratele mai mare, Carol, avea 10 ani, iar surorile – Elisabeta și Mărioara – 9, respectiv 3 ani. A mai avut o soră – Ileana, născută în 1909, și un frate – Mircea, născut în 1913 și mort prematur, în 1916.

Prințul Nicolae a fost botezat de țarul Nicolae al II-lea al Rusiei.

Între 1927 și 1930 a făcut parte, mai mult din obligație, din Consiliul de Regență care domnea în numele Regelui minor Mihai I. Nicolae a întâmpinat cu satisfacție întoarcerea fratelui său în țară și preluarea tronului României, ceea ce i-a permis să se dedice pasiunilor sale.

Nicolae s-a căsătorit cu Ioana Doletti (fosta noră a politicianului liberal N.N. Săveanu) în secret pe 28 octombrie 1931, în comuna Tohani din jud. Prahova, încălcând statutul Casei Regale, care permitea mariajele doar cu membri ai caselor regale europene

„Nicolae nu a renunțat la căsătorie. Au urmat discuții aprinse, scandaluri de zăngăneau ferestrele palatului. Numai intervențiile reginei Maria au pacificat câteodată lucrurile. Dar certurile între frați pe acest subiect izbucneau mereu.

Regele Carol II nu a recunoscut căsătoria. Prințul Nicolae trebuia să ceară acordul regelui, în prealabil, pentru a se căsători. Pentru că aleasa sa era româncă, nu o străină din neam regal, cum prevedeau Constituția și statutul Casei regale, acordul nu ar fi fost obținut niciodată. În lipsa acestuia Tribunalul Ilfov a anulat căsătoria încheiată la Tohani, județul Buzău, de unde se trăgea mireasa.

Tertipul folosit de rege împreună cu ministrul de interne, Constantin Argetoianu, a fost să facă dispărut registrul Stării civile. A fost substituit, iar căsătoria celor doi nu apărea în registrul nou. Așadar, nu s-au căsătorit! Procedeu de găinari, am zice azi zâmbind, dar rațiunea de stat o cerea. Sau, mai bine zis, capriciul regelui Carol ll.

Ioana Doletti a murit în anul 1963. Printul Nicolae a murit la Madrid, la 9 iulie 1978, în vârstă de 75 de ani, şi a fost înmormântat la Lausanne, alături de Ioana Doletti.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE