Oficialii din statul Punjab, din nordul Indiei, au anunțat că cel puțin 86 de persoane și-au pierdut viața din cauza intoxicației cu alcool fabricat ilegal. În cursul zilei de sâmbătă, polițiștii au făcut mai multe razii, încercând să-i descopere pe cei care produc ilegal băuturi toxice, în distilerii clandestine, dar și pe cei care le comercializează între cetățenii simpli, conform BBC.

În cadrul raidurilor, polițiștii au confiscat importante cantități de alcool contrafăcut și a făcut un număr de 25 de arestări în rândul contrabandiștilor și vânzătorilor ambulanți.

Oficialitățile indiene sunt îngrijorate deoarece numărul celor care au murit în ultimele zile, după ce au consumat băuturi pe bază de alcool contrafăcut, a crescut considerabil. Vineri, prim-ministrul statului Punjab, Amarinder Singh, a dispus o anchetă pentru a stabili cauzele acestor decese.

În urma investigațiilor, rapoartele întocmite de poliție arată că ar fi vorba de un lichior fabricat ilegal, în distilerii clandestine. Acesta este vândut, mai apoi, în cantități foarte mari, proprietarilor de cafenele sau comercianților care vând la marginea drumurilor. De la aceștia, băutura toxică ajunge la consumatorii finali, fiind distribuită în comunitățile locale.

Cercetările autorităților din statul Punjab au mai stabilit că, în cel puțin zece cazuri, cei care au decedat după ce au băut alcoolul contrafăcut erau dependenți de alcool – alcoolici.

Fabricanții ilegali adaugă în băuturile pe care le prepară metanol, un tip de alcool foarte toxic, folosit la fabricarea antigelului. Ingerat, chiar în cantități mici, metanolul poate produce orbirea celui care îl consumă, leziuni hepatice și chiar moartea.

Decesele provocate de consumul de alcool proodus ilegal, care se vinde mult mai ieftin decât băuturile spirtoase, legale, sunt foarte frecvente în unele părți ale Indiei, mai ales în zonele rurale. De altfel, sute de persoane mor în India în fiecare an, din cauză că beau alcool contrafăcut care se fabrică în distilerii ilegale.